YLE:n operatiivinen johto nukahti pahanpäiväisesti ukrainalaisten integroimisessa Suomeen

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

Venäjän hyökättyä Ukrainaan käytiin vilkasta kalabaliikkia siitä, pitäisikö venäjänkieliset Novosti-uutiset YLE:llä  lakkauttaa?

YLE kommentoi tuolloin:

– Yle-lain mukaan meidän on pyrittävä palvelemaan kaikkia suomalaisia ja Suomessa asuvia. Maassamme asuu yli 80 000 äidinkielenään venäjää puhuvaa. Uutiset omalla äidinkielellä auttavat venäjänkielisiä integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja kokemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. – Nyt jos koskaan Yle Novostin luotettavalle informaatiolle on todella suuri kysyntä ja tarve, Marko Krapu sanoo. (YLE 2.3.2022)

Venäjänkielisten uutisten vastaava tuottaja Marko Krapu perusteli venäjänkielisten uutisten tarvetta sillä, että uutiset omalla äidinkielellä auttavat venäjänkielisiä integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja kokemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Perustelu on hyvä, mutta herää kysymys, milloin ukrainalaisia sotapakolaisia aletaan YLE:ssä integroimaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa?  Ukrainankielisiä uutisia ei kuulu, ei näy. 

Sisäministeri Krista Mikkonen polkaisi Ukrainan pakolaistilanteeseen liittyvän blogin noin kuukausi sitten.

Suomesta on kuluvana vuonna hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa yli 44 000 ukrainalaista, ja yhteensä vastaanottojärjestelmämme piirissä on enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Tällä hetkellä hakemuksia rekisteröidään noin 400–500 viikossa. Tekemämme kyselytutkimuksen mukaan suurin osa Suomeen saapuneista ukrainalaisista on kotoisin pahiten tuhoutuneilta alueilta. Moni on menettänyt sodassa kaiken. Tämänhetkisen arvion mukaan ensi vuonna Suomeen saapuu Ukrainasta noin 30 000–40 000 uutta tilapäisen suojelun hakijaa. (Sisäministeriön blogi, Krista Mikkonen, 25.11.2022)

Ukrainan sodan syttyessä YLE perusteli Novostin lähetyksiä seuraavalla tavalla.

– Novostin lähetyksissä kerromme suomalaisia koskevista asioista venäjän kielellä. Yleensä emme kerro ulkomaiden uutisia, koska kirjo olisi niin valtava. – Nyt on kuitenkin poikkeustilanne. Siitä lähtien kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan olemme uutisoineet asiasta laajasti, koska sota koskettaa niin läheisesti yleisöämme, Marko Krapu vastaa. (YLE 2.3.2022)

Vastaava tuottaja Krapulle ja YLE:n satraapeille voi esittää kysymyksen, eikö Ukrainan sota kosketa Suomessa olevia sotapakolaisia vähintäänkin samassa määrin kun Suomessa asuvia venäläisiä?  

Ukrainan sotaa on jatkunut n. 10 kuukautta ja kuten edellä sisäministerin suulla todettiin, Suomesta on kuluvana vuonna hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa yli 44 000 ukrainalaista. Tämänhetkisen arvion mukaan ensi vuonna Suomeen saapuu Ukrainasta noin 30 000–40 000 uutta tilapäisen suojelun hakijaa.

Edellä mainittuun viitaten on varsin aiheellista esittää YLE:n satraapeille kysymys; milloin ukrainankielisille uutisille alkaa löytymään YLE:llä ”palstatilaa” uutisten muodossa samassa mittakaavassa kuin Novostin uutisointi venäjänkielisille on? Todettakoon, että allekirjoittaneella ei ole mitään Novostin uutisia ja Suomessa asuvia venäläisiä ja venäjänkielisiä vastaan.

Olisiko kenties paikallaan – muuttunut olosuhde huomioiden – että myös ukrainalaisia pakolaisia alettaisiin YLE:ssä huomioimaan ja integroimaan osaksi yhteisöämme?

YLE:n operatiivinen johto on nukahtanut asian tiimoilta pahanpäiväisesti. Vaikka YLE:n hallintoneuvosto ei sotkeudu yhtiön operatiiviseen toimintaan, voidaan pallo heittää siitä huolimatta hallintoneuvostolle – jotta se ei ole pelkkää pullaa ja kahvia -puulaaki – tulisiko maassamme olevat ukrainalaiset sotapakolaiset huomioida myös YLE:n uutisoinnissa?

Jos tässä asiassa ei ole hallintoneuvoston rootelin esiin nostamisen paikka niin herää kysymys, milloin se 0n? Ukrainankielisten uutisten lähettäminen YLE:llä saattaisi olla ukrainalaisten näkökulmasta vähintäänkin oikeus ja kohtuus, etenkin kun naapuri, joka sodan käynnisti ja Ukrainaa parhaillaan moukaroi saa YLE-uutisoinnissa merkittävää palstatilaa. Josko YLE:ltä liikenisi jokunen minuutti lähetysajasta myös moukaroinnin kohteille?

 

 

 

 

 

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *