Yhteiskuntamme perusta | Uusi Suomi Puheenvuoro
Työ, koti ja leipä tuo pyhäkolminaisuus, joka on yhteiskunnan ja ihmisten elämän rakentamisen peruskivi. Kuten olemme huomanneet viime aikoina, miten itsestään selvinä pidettävät asiat eivät enää olekaan niin itsestään selviä. Nykyhetkessä kaikki on mahdollista. Vaikka kävisi aamusta iltaan töissä, niin välttämättä sillä palkalla, jonka siitä saa, ei enää tulekaan toimeen vaan joutuu punnitsemaan monenlaisia vaihtoehtoja kodin ja leivän välillä. Maksaako sähkölaskun vai ostaako kaupasta omaan ruokapöytään välttämättömät elintarvikkeet.
Huoli lastemme ja nuortemme tulevaisuudesta on todellinen. He ovat joutuneet lyhyen elämänsä aikana jo kokemaan melko sietämättömän paljon epävarmuutta tulevaisuudesta, vaikka se ei heidän tehtävänsä ole. Korona-aika, Ukrainan sota ja sen jälkeen alkanut energiakriisi on ajanut monen perheen, eläkeläisen ja yksineläjän arjen ennennäkemättömään tilanteeseen. Epävarmuus ja alkanut selviytymistaistelu arjen menoista työn, kodin ja leivän puolesta on todellinen.
Inflaatio laukkaa korkeimmillaan ja asuntovelallisten taloutta rasittaa nouseva korkotaso. Sähkön hinta on erittäin korkealla tasolla, joka ei käytännössä perustu mihinkään. Sähkön tuottamisen kustannukset eivät ole juurikaan nousseet. Nykytilanteessa voittajien rooliin kuuluvat sähköyhtiöt, perintätoimistot ja ulosottolaitos. Häviäjänä toimimme me, tavalliset keskiluokkaiset veronmaksajat opiskelijoista eläkeläisiin, joille työ, koti ja leipä on kaiken perusta.
Seuraavan hallituksen tehtäväsalkku on todella paksu. Työnteon kannattavuuteen on tehtävä merkittäviä uudistuksia, se kuitenkin mahdollistaa hyvinvointivaltiomme edellytyksemme. Kokonaisveroastetta on saatava laskettua, kannustinloukkuja on purettava sekä opiskelijoiden tulorajat on poistettava, jotta yhä useampi nuori pääsee työelämään kiinni mahdollisimman nopeasti opiskelujen ohessa ja kokee sen kannattavaksi. Valtion holtiton velkaantuminen on saatava taittumaan. Tämä tarkoittaa tietysti leikkauksia, mutta niitä on tehtävä, muuten ajamme itsemme päin seinään. Mutta aina on toivoa ja mahdollisuuksia. Kevät ja vaalit lähestyvät, jolloin määritellään mihin suuntaan Suomi on tulevaisuudessa menossa.
Ole se muutos, jonka haluat nähdä.