Yhdysvallat ja Suomi osoittavat merkittävää epäluottamusta Natolle ja Euroopalle valmistellessaan nyt uutta sopimusta

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

Uuden turvallisuussopimuksen valmistelu Yhdysvaltojen kanssa on yllättävä käänne ja kertoo karusta todellisuudesta. Yksi maa kykenee lamauttamaan Naton ja Euroopasta on vaikeaa saada turvallisuussopimusta Suomelle ja Ruotsille.

Eurooppa toimii kuten talvisodan aikana. Kauniita sanoja tulee, mutta teot antavat odottaa itseään, tai ne ovat liian laimeita. Suomi toisen maailmansodan aikana teki yhteistyötä Saksan kanssa ja nyt yhdessä Ruotsin kanssa valmistelee sopimusta Yhdysvaltojen kanssa.  Euroopan turvallisuusongelmasta kertoo se, että turvallisuussopimuksia ei valmistella Euroopan merkittävien valtioiden kanssa.  Turvallisuusyhteistyö on nyt tältä osin Euroopassa rikki.

Onko Eurooppa pettämässä nyt pahassa paikassa? Venäjälle nämä ovat erittäin positiivisia merkkejä. Tämän lisäksi Venäjä voi suhtautua toiveikkaasti sanktioidenkin pettämiseen, koska EU:lla on ollut vaikeuksia saada riittäviä sanktioita aikaiseksi. Sen lisäksi EU on ollut jo vuosia hyvin hajanainen ja riitaisa.

Turkki on esittänyt Ruotsille sellaiset vaatimukset Nato-jäsenyyteen liittyen, josta se itsekin tietää, ettei Ruotsi pysty niitä täyttämään. Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyskysymys on mennyt nyt Turkin kanssa solmuun ja pahasti. Turkin toiminta kyseenalaistaa täysin Naton toimintakyvyn yleensä, koska Turkki kykenee tarvittaessa halvaannuttamaan Naton päätöksentekoa. Jo nyt Turkin päättäväisyydestä on saatu näyte.

 

”Yhdysvaltain kanssa on aloitettu neuvottelut puolustussopimuksesta. Se lähtee kevään aikana liikkeelle, ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo Iltalehdelle Sälenissä.”

”Kun jo nyt on herännyt kysymys, pelaako viivytys ikään kuin Venäjän pussiin, joka voi sanoa, että eihän Natossa sitten ollutkaan avoimet ovet, Haavisto arvioi.”

”Stoltenbergistä heijastuu turhautuneisuus, joka kalvaa puolustusliitto Natoa päivä päivältä enemmän.”

”Vaikka Suomesta ja Ruotsista tulee Naton täysjäseniä, virtahepo saattaa tosipaikassa palata. Mikäli Turkki tai jokin toinen jäsenmaa halvaannuttaisi päätöksentekoa Naton neuvostossa.”

”Me olemme toistuvasti vastanneet, että kyse on meidän lainsäädännöstämme, josta me päätämme. Ruotsin kansalaisia ei koskaan luovuteta, pääministeri Kristersson kritisoi Turkkia.”

”Toisin kuin turkkilaiset antavat ymmärtää, Ruotsi ja Suomi eivät ole luvanneet mitään muuta kuin käsitellä Turkin esittämät luovutuspyynnöt lakiensa mukaisesti.”

 

Käytetyt lähteet:

Iltalehti: ”Virtahepo rampauttaa Natoa – Haavisto ja Kristersson pamauttivat julki totuuden.”

Iltalehti: ”Turkin viivyttely pelaa Venäjän pussiin – Haavisto: Suomi valmistelee kahdenvälistä puolustussopimusta USA:n kanssa.”

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *