Voisiko Sanna Marin ”kuningataruhraus” vähentää verovälttelyä?
Hesarin artikkelissa (linkki alla) on hienosti selostettu verovälttelyn tekniikka monimutkaisen holdingyhtiökikkailun avulla. Siitä nousi kohu, kun Sanna Marin käytti sitä hyväkseen.
Asia on ylen tärkeä:
”Suomen verotuotot voivat lähivuosina pienentyä. Syynä on holdingyhtiöjärjestely, jonka avulla matalasti verotettujen osinkojen määrää yhtiöstä on voinut kasvattaa.
Järjestely oli aiemmin muun muassa erilaisten sometähtien suosima. Helsingin Sanomien tietojen mukaan holdingyhtiökikkailu on viime aikoina levinnyt nopeasti myös tavallisten perhe- ja muiden yhtiöiden verosuunnittelun välineeksi…
Nyt verotus suosii kikkailijoita.”
Hallitukset eivät ole halunneet poistaa tuota kikkailua joka tuottaa lähes miljardin tappion valtiolle. Hyödyn siitä saa rikkain kymmenys.
”Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps) päätti sen sijaan kesäkuussa, että kuprun julkisuuteen nostaneen Finnwatchin julkisesta rahoituksesta valtaosa lopetetaan.”
”Holdingyhtiökikka alkoi yleistyä vuoden 2017 jälkeen. Korkein hallinto-oikeus siunasi tuolloin ennakkopäätöksessään…”
Näiden asioiden tuskallinen hitaus on lähes käsittämätöntä:
”Osinkoverotuksen suurin valuvirhe on niin sanottu kahdeksan prosentin nettovarallisuuden raja. Virhettä on ehdotettu korjattavaksi jo 15 vuotta, valtiosihteeri Martti Hetemäen verotuksen kehittämistyöryhmän vuoden 2010 raportista lähtien eri verotyöryhmissä, tuloksetta.”
Verotus on usein hämärää päättäjillekin:
”Poliitikot eivät yksinkertaisesti tunne verotusta riittävän hyvin. Huojennettujen osinkojen monimutkaisuutta ymmärtää Suomessa hyvin ehkä 1 000–10 000 ihmistä, konserniverotuksen saloja vajaa tuhat asiantuntijaa, jos sitäkään.”
Juha-Pekka Raeste ehdottaa – leikillään tai tosissaan – että Sanna Marin käyttäisi holdingyhtiökikkailua vielä enemmän hyväkseen. Silloin nousisi niin suuri kohu, että verojen välttelyn sallima laki tultaisiin muuttamaan oikeudenmukaiseksi.
Ehdotan yksinkertaisempaa ratkaisua: Sanna Marin lupaisi, ettei hän enää harrasta verokikkailua ja alkaisi puhumaan sen puolesta, että muutkaan eivät niin tekisi – kuten hän aiemmin teki.
Mutta eivät nämä asian vapaaehtoisuudella ratkea.
Verovälttelyn sallima laki tulisi uusia. Läpinäkyvässä oikeudenmukaisessa ja sivistyneessä yhteiskunnassa niin toimitaan.
Huolestuttavaa on, että moni Sanna Marinin ihailija ei näe hänen tehneen mitään väärää verojen välttelyssään.
Kun tällainen mielipide leviää vasemmistoonkin, silloin on yhä vaikeampaa uudistaa verotusta oikeudenmukaisemmaksi.
Yhteiskunnallinen ilmapiiri on yhä enemmän sellainen, että yhä useamman sisällä asuu yhä isompi kapitalisti, joka haluaa kasvattaa vain omaa varallisuuttaan muista piittaamatta.
Koska verotus yksinkertaistetaan?
Veikkaan, että vasta suuren taloudellisen kriisin jälkimainingeissa, jos silloinkaan. Suuren ekologisen kriisin jälkeen se voisi tapahtua, kun talous olisi laitettava uusiksi.
Lainaukset ovat HS:n jutusta, jossa hyvin monimutkainen asia on saatu selvempään muotoon.
Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
5.10.2024
https://www.hs.fi/talous/art-2000010703092.html