Voima ja vastavoima | Uusi Suomi Puheenvuoro
Eurovaalit ovat vain parin viikon päästä ja silloin saamme nähdä tuliko vaaleista vastakohtien taisto. Ainakin vaaliennusteiden mukaan Euroopan parlamentti tulisi oikeistolaistumaan. Maltillisemmat oikeistopuolueet ovat hyväksymässä äärioikeiston osaksi poliittista blokkiaan oman vallan tavoittelun sivujuonteena. Aivan, kuten meillä täällä Suomessa. Kokoomus on tehnyt mielestään Persuista ”salonkikelpoisia”, vaikka todellisuudessa Kokoomuksen arvot ovat siirtyneet piirun, jos useamman verran oikeaan. Kovat arvot ovat voimissaan. Maahanmuutto ja ilmastonmuutos jakavat kansaa sekä meillä, että Euroopassa. Oma etu ensin -ajattelu valtaa alaa.
Politiikkaa tekevät kuitenkin ihmiset ja ihmiset äänestävät ihmisiä. Joten asiat eivät välttämättä ole niin yksinkertaisia. Ihmisten välinen vuorovaikutus on monimutkaista ja ihminen usein toimii siten, että hän kääntyy altavastaajan tai heikomman puolelle. Ironista kyllä, juuri se Suomessa vaikuttava puolue, joka antaa ymmärtää, ettei politiikkaan kuulu empatia, käyttää tätä ihmisen luontaista taipumusta hyväkseen uhriutumisella ja pelottelulla. Eiköhän sillä ole muutama ääni saatu kartutettua ja parikin hyvää vaalitulosta. Mutta politiikkaa tehdään vuorovaikutuksessa ja jos vuorovaikutusta ei ole, ei myöskään ole poliittista voimaa. Tätä olisi syytä miettiä, kun pohditaan miksi äärioikeisto on saavuttanut sellaisen suosion, kun sillä on.
Voimalla on vastavoima ja kun riittävästi mennään äärestä toiseen, alkavat maltillisemmat siirtyä keskemmälle. Mitä kovempaa poljetaan ihmisoikeuksia tai mitä enemmän kansalaisten toimineentulosta leikataan, sitä enemmän vastavoima saa lisää voimaa taakseen. Mitä helteisempää tulevana kesänä tulekaan olemaan, sitä enemmän ihmiset heräävät ilmastonmuutokseen. Mitä enemmän ihmisiä kuolee sodissa, sitä enemmän sotaa vastustetaan. Voimalla on aina vastavoima, mikäli sitä ei hiljennetä. Siitä syystä meidän on estettävä kansalaisyhteiskunnan ja lehdistön vapauden vaimentaminen. Vaaleissa on mahdollisuus puolustaa demokratiaa ja äänestää siten, ettei sinulta tulevaisuudessa viedä sitä mahdollisuutta. Käytä siis ääntäsi viisaasti.