Voiko mittausasemien automatisointi vaikuttaa kerättyihin mittaustuloksiin? Kyllä voi!

0
Sateilusuojat-1024x760.jpg
Tarjouksia:

Tässä kirjoituksessa näytetään esimerkillä kuinka mittausaseman huoltotoimenpiteet vaikuttavat mittaustuloksiin.

 

Tässä kirjoituksessa olevat kuvat ja kuvaajat ovat DI Antti Järvenpään tekemiä. Minulla on lupa käyttää niitä.

Yllä olevassa kuvassa on NetAtmon säteilysuojat ja niiden sisällä saman valmistajan lämpötila-anturit, joiden mittaustulokset alla nimillä Temperature 1 ja Temperature 2. Kolmas anturi on autokatoksessa ja sen tulokset tunnuksella Temperature out.

Säteilysuojan sisällä olevat anturit mittaavat hyvin samoja tuloksia elo-syyskuun taitteessa. Jossain kohdin on pieniä eroja johtuen puiden aiheuttaista varjoista.

Entäpä talvella, kun toinen pidetään puhtaana ja toinen on tuiskunneen lumen peittämä?

Puhdistetun säteilysuojan arvot ovat tässä yhden vuorokauden mittausajanjaksossa 0,2-0,3 astetta kylmempiä kuin lumipeitteisen mittausyksikön arvot. Jos siis automaattisella mittausasemalla käydään harvakseen puhdistushommissa, on todennäköistä, että lumisuus aiheuttaa vääristymää tuloksiin. Tarkennettuna: tulokset ovat lämpimämpiä kuin todellisuus.

 

 

Nämä arvot on kerätty Ilmatieteenlaitoksen avoimesta datasta. Mittauspaikka Sodankylän Tähtelä. Kuvaajissa on lämpimimmät, kylmimmät ja keskiarvot. Yllä olevassa kuvaajassa kannattaa huomioida, että lämpimimmissä arvoissa ei ole ainakaan isoa muutostrendiä.

 

Yllä olevassa kuvaajassa on kuukausien 30 vuoden keskiarvot. Viimeisimmässä jaksossa 1998-2027 minimilämpötilat ovat selvästi lämpimämmät syyskuusta joulukuuhun eli suurimpien lumisateiden ajan. Milloin mittausaseman lämpötilamittaus automatisoitiin? Kuinka usein asema puhdistetaan?

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *