Viisautta vaiko vain laiskuutta? | Uusi Suomi Puheenvuoro
Kannustinloukut tarkoittavat tilanteita, joissa työllistyminen tai lisätulojen hankkiminen ei juurikaan lisää käteen jääviä tuloja. On siis taloudellisesti viisasta jäädä kotiin uuninpankkolle makoilemaan. Työttömiä on turha haukkua saamattomiksi tai laiskoiksi. Tyhmä töitä tekee viisas pääsee vähemmällä.
Kun palkka on esimerkiksi x.xxx,xx euroa kuukaudessa, käytettävissä olevat tulot eivät juurikaan kasva, vaikka kimpoilisi töissä. Tulonlisäys syödään pitkälti tuloveroilla, päivähoitomaksujen nousulla, työmatkakustannuksilla ja asumistuen pienentymisellä. Miksi siis huolehtia turhia, kun voi odotella kotona ja nauttia perheensä kanssa puuhailusta.
Jos taas tarjolla on kuukauden kestävä kohtuupalkkainen keikka. Työttömyyspäivärahan ja asumistuen maksaminen loppuvat välittömästi, kun työ alkaa. Työnantaja maksaa palkan 3 viikon päästä työnteon aloittamisesta. Vajaa kuukausi pitäisi pärjätä ilman tuloja. On siis viisautta olla ottamatta työtä vastaan. Se ei ole laiskuutta jos huolehtii perheensä toimeentulosta.
Suomalainen ahkeruus ja rehellisyys ei ole enää releventti olotila. He jotka ovat töissä saavat painaa töitä niska limassa. Työuupumus on kasvussa ja loppuunpalamisia tapahtuu lähes jokaisen tuttavapiirissä. Automaatio, ICT, itsepalvelu ja muut liukuhinan tapaiset työn helpottajat niistävät osan työpaikoista luonnollisen kehityksen kautta. Sanotaan, että työ ei tekemällä lopu. Mutta jos leipää siunaantuu ilman hikeä, niin miksi hikoilla. Menee vaikka uimahllille kuntoaan kasvattamaan. Ei rehellisellä työllä kuitenkaan rikastu.
Nyt työllistämisen vastuu on siirretty kunnille. On se hieman koomista minusta, sillä työllisyyden vastuu kuuluu jokaiselle, mutta ennen kaikkea se kuuluu yrityksille. Kunnat ja valtio kyllä työllistävät ja joidenkin mielestä hieman liikaakin, eli holhousvaltio ei en tarvitse yhtään lisää ylikompostintarkastajia, tai joutomiehen apulaisia. Eivätkä yrityksetkään mitään työllistämissampoja ole. Yritysten tehtävä kun on tuottaa voittoja omistajilleen. No jos pörssissä raha lihoo paremmin kuin työllistämällä, niin kuka silloin työllistää?
Meillä on ilmeisesti nyt jo vuodesta 1964 ollut riittävästi työpaikkoja pitämään yhteiskunnan hyvinvointia yllä, kun oikeasti ei ketään kiinnosta, miten kotoa kannattaa perheensä parista kiskoa ketään töihin, kun ei ole tarvetta lisäkäsille. No 1960- luvulla arvon kotirouvat alkoivat lisäansion toivossa hakeutua töihin. Vuosikymmenen aikana olivatkin naiset työelämässä, mutta ne lisäansiot eivät enää ole ”lisää”, vaan hyvinkin tarpeellista on molempien käydä töissä, koska raha ei muuten kertakaikkiaan riitä edes siihen tasoon joka jokaisella naisella oli ennen lisäansioon lähtemistään. Raha kun on sellaista mammonaa, että kun sitä on taskussa, niin kauppias pitää niitä rahoja ominaan ja nostaa hintaa niin pitkään kunnes rahat todella ovat hänellä. On siis viisauttaa imitoida köyhää, sillä Suomessa ei osata, eikä saa menestyä.