Viinimyönteinen koulu on kaikkien etu?
Tämä on pakina. Älä ota tätä vakavasti. Tarkoitukseni on osoittaa, että on vielä paljon epätasa-arvoa maassamme. Euroopan Unionin sisällä alkoholin käyttö on hyvin erilaista kuin meillä Suomessa. VineClubben opas ”Viiniä kouluissa” tarjoaa tietoa, miten tehdä kouluista lapsille ja -nuorille turvallisempia ja kehittää toimintakulttuuria viinisensitiiviseen suuntaan. Koulu on tärkeä elinympäristö ja kaikki siellä syntyvät kokemukset vaikuttavat ratkaisevasti kasvuun ja hyvinvointiin. Jokainen oppilas on ansainnut turvallisen koulutien riippumatta alkoholisuuntautumisestaan, käytön aiheuttamasta ulkoisesta ilmaisusta tai eri alkoholien monimuotoisuudesta. On aivan turha ja täysin perusteeton jako jakaa alkoholijuomat väkeviin ja mietoihin. Nyt pitää nähdä alkoholijuomien moninaisuus.
Erään YK:n alaisen järjestön 13-18-vuotiaille tehdyn kyselyn mukaan joka kolmas nuori Suomessa kokee, ettei voi koulussa vapaasti olla viinissä ja oma itsensä ja monet kokevat, etteivät opettajat ja muut aikuiset ymmärrä heidän moninaisuuttaan tai erilaisia taustojaan tarpeeksi hyvin. Lähes 40 % vastanneista kokee, että koulussa joutuu pelkäämään syrjintää tai kiusaamista, jos on kertoo tykkäävänsä viinistä. Tutkimuksen mukaan viininuoret voivat huonommin kuin enemmistönuoret ja tarvitsevat siksi tukea, suojelua ja kohdennettuja palveluita. Jopa 70 % viininuorista on kokenut ahdistelua ja syrjintää ja joka neljäs viininuori tunsi itsensä yksinäiseksi. Joka kolmas taas kokee koulu-uupumusta ja joka neljäs kokee, ettei ole tärkeä osa kouluyhteisöä. Osallisuuden kokemukset ovat viininuorilla huomattavasti vähäisempiä. Jopa urheilutunneilla viininuoria syrjitään eikä aina edes lasketa yhteisiin pukutiloihin. Kaikkiin näihin haasteisiin Viiniä kouluissa-opas vastaa.
Oppaassa on hyödynnetty sekä viininuorten kokemusperäistä tietoa että tietoja ja tuloksia viininuoria koskevista kyselyistä ja tutkimuksista. Oppaan tavoitteena on auttaa koulun henkilökuntaa luomaan oppimisympäristö, jossa myös viininuoret voivat keskittyä oppimiseen.
-Ennen kaikkea opettajan on mahdollisuus luoda maailma, jossa peiliin katsoessaan jokainen lapsi ja nuori näkee oman arvokkaan itsensä, oppaan kirjoittanut Pekka Päihde kirjoittaa.
Ainoa este viinimyönteisen koulun kehittämiselle on lainsäädäntö. Alkoholia ei saa myydä eikä tarjota alaikäisille eikä alkoholipitoisia aineita saa myöskään olla alaikäisen hallussa. Pohjanmaalainen viininuori Elias 13 vuotta (nimi on muutettu kiusaamisvaaran takia) toivoo, että viinisensitiivinen koulu ilmaisisi avoimesti olevansa turvallisempi tila sekä oppilaille että työntekijöille. Viinisensitiivisessä koulussa nuorten itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeutta kunnioitetaan ja kiusaamiseen ja syrjintään puututaan oikein. Samalla Elias toivoo, että maassamme tehdään kansalaisaloite, jolla eduskunta saadaan hyväksymään alaikäisiin liittyvä syrjintä alkoholiasioissa. Hänen mukaansa kyse on erittäin räikeästä ihmisoikeusrikkomuksesta. Saahan seksiäkin harrastaa jo 15 vuotiaan kanssa saamatta rangaistusta, niin miksi ei sitten voisi nauttia viinistä.
-Kai minä itse tiedän ja tunnen kaikkein parhaiten oman kehoni vaateet viinistä, Elias jyrähtää tuohtuneena. Ei siihen ketään päällepäsmäriä tarvita.
Kansallinen VineGlubben on havainnut, että käytännöt ja yhdenvertaisuussuunnittelun taso vaihtelevat kouluittain ja paikkakunnittain hyvin paljon eikä viininuorilla ole yhdenvertaiset mahdollisuudet oppimiseen turvallisessa ja kunnioittavassa kouluympäristössä. Yksittäiset opettajat voivat tehdä paljon, mutta tärkeintä on ylätason ohjaus ja sitoutuminen koko koulussa.Nähtäväksi jää tuleeko Suomesta maailman ensimmäinen tasa-arvoinen maa, jossa ihmisiä ei jaotella enää viininuoriin ja ei- viininuoriin. VineGlubben on jo painanut tarroja ”Viini turvallinen ympäristö”, joita päiväkoteihin, alakouluihin ja yläkouluihin voidaan sijoittaa.
Eduskuntavaalit ovat lähellä. Tartisko tehrä jottain?