Venäjän droonit vanerista ja styroksista

0
IMG_20200804_143233_1-1024x768.jpg
Tarjouksia:

Olen kirjoittanut useita artikkeleita halpojen dronien käytöstä sodassa ja esitellyt käyttö- ja valmistustapoja tämän uuden aselajin toteuttamiseen. Laji on lähellä sydäntäni. Useampia ehdotuksia on otettu käyttöön Ukrainan sodassa.

Dronen kokoluokka voisi olla hyvin pieni verrattuna nykyjärjestelmiin. Dronen hyötykuormaksi riittäisi vaikka käsikranaatti. Jos niitä voidaan syytää alueelle suuria määriä, oloista tulee tukalat.” (TK 24.2.2019)

Ukrainan puolustuksessa tälläiset dronet ovat olleet keskeisessä asemassa. Seuraavaakin ideaa Ukraina on testannut alkeellisena versiona, mutta tietääkseni jättänyt varsinaisen potentiaalin hyödyntämättä.

 ”Pienten dronien heikkous on lyhyt kantomatka. Akun kokoa kasvattamalla hinta nousee ja hyötykuorma pienenee. Lopulta dronesta ei ole mitään hyötyä. Drone tarvitsee kantoaluksen ja ilmapallot ovat vastaus siihen… ..Ehdotukseni on että näitä nopeita suihkuvirtauksia käytettäisiin kuormien siirtämiseen kohdealueelle dronien käyttäessä omaa energiaansa vain loppumatkaan. Reitityksen onnistuessa pallosta irtautuminen tapahtuu jopa satojen kilometrien päässä lähtöpisteestä kuluttamatta dronen omia akkuja… …Poikkeustapauksissa lateksipalloilla voitaisiin saavuttaa tuhannen kilometrin etäisyys…… Kolmen kilon taistelukärki kulkeutuisi edullisissa olosuhteissa yli 500 km päähän noin tuhannella eurolla. Se on kova hyötysuhde.” (TK 17.3.2024)

Dronien valmistuksessa keskeistä on löytää halvin tapa valmistaa ne ja kyse on puhtaasta matematiikasta. Miten tuotetaan halvimmalla riittävä kantokyky ja vastaus löytyy uretaanista.

”Ajattelin että halpa tapa valmistaa runko kiinteäsiipiselle dronelle olisi ruiskuttaa uretaania muottiin vahvistaen valos joko ruiskutettaen, liimaten tai vakumoiden lisätyllä kalvolla…” (TK 31.8.2023)

Valitettavasti tätä emme nähneet Ukrainan toteuttamana, vaan Venäjä alkoi tuottaa kuvatulla idealla omaa variaatiotaan styroksista ja vanerista. Tässä Ukraina on askeleen jäljessä, koska ratkaisevaa on juurikin dronen hinta. Massa ratkaisee sodan. Ei huippulaatu.

Eli valmistetaan muotti rungon uretaanivalulle ja tähän muottiin asetetaan oikeille paikoille esim. tulostetut kiinnikkeet koneelle ja laitteille sekä mahdollisille lujittaville ”kudoksille” rakenteen sisään. Muottina voi toimia myös koneelle tuleva vetoluja ja kevyt pinnoitus, joka lujittaa rungon tarpeelliselle tasolle. Tai kone pinnoitetaan jälkeenpäin.

Shahedien kokoluokkaa olevien dronien hinta moottoreineen voidaan painaa arvioni mukaan alle viiden tonnin tällä tavoin uretaanista tekemällä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *