Varhaiskasvatuksen kriisin avaimet ovat Suomen hallituksella

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

Lasten päivähoidon järjestämisen vaikeus ravistelee perheitä. Haasteet ovat alkaneet jo vuosikymmen sitten. Kelpoista henkilökuntaa ei ole riittävästi. Samaan aikaan yhä useampi lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen.

Helsingissä ponnistellaan lakisääteisten vastuiden ja vaatimusten noudattamiseksi. Tähän mennessä on mm. lisätty päiväkotien varahenkilöstön määrää, nostettu varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja ja palkkioita, panostettu psykologi- ja tukipalveluihin, sekä luotu uudenlaisia urapolkuja varhaiskasvatuksen työntekijöille.

Silti tilanne on karmea. Toivon, että myös Suomen hallitus olisi huomannut sen. Viimeistään nyt tarvitaan tekoja tilanteen korjaamiseksi. Varhaiskasvatuksen kriisi on valtakunnallinen.

”Lasten edun turvaaminen on tärkeintä kaikessa päätöksenteossa. Viimeistään nyt tarvitaan tekoja.

Tilanteeseen on jouduttu siksi, että eduskunta on nostanut varhaiskasvatuksen pätevyysvaatimuksia samalla, kun alan koulutusta ei muutettu tilannetta vastaavaksi.

Helsinki ei ole saanut lupia järjestää tarvetta vastaavaa koulutusta hakemuksista huolimatta. Opettajien työuran aloittaminen ja työssä jatkokouluttautuminen on hiton vaikeaa.

Lisäksi varhaiskasvatuksen opettajien, sosionomien ja lastenhoitajien minimipalkat eivät vastaa työn vastuullisuutta. Työ on kuormittavaa, sillä työhyvinvointi ja työn asianmukainen suorittaminen ei onnistu.

Tuore perhevapaauudistus ei tue pienten lasten hoitamista kotona. Se olisi lasten edun mukaista ja palvelisi myöhempien oppimistulosten parantumista, sekä tulisi valtiolle julkista varhaiskasvatusta edullisemmaksi.

”Maan hallituksen on tehtävä osansa. Yksin kaupungin keinot eivät riitä.

En silti väistä Helsingin tai muiden kaupunkien vastuuta. Varhaiskasvatuksen järjestäminen on kuntien tehtävä. Siinä on nyt epäonnistuttu ennennäkemättömällä tavalla ja tilanne vaarantaa lasten turvallisuutta. Olen puolestani hyvin pahoillani.

Ymmärrän äitien ja isien tuskan. Itken ikäviä kokeneiden lasten puolesta, kun kuulen kertomuksia toimintaohjeiden vastaisesta hoidosta. Ymmärrän myös henkilökunnan ahdingon. Jokainen haluaisi antaa aikaa lapsen tarpeiden mukaisille kohtaamisille ja pedagogisten suunnitelmien mukaiselle työlle. Lisäksi töissä pitäisi olla kivaa.

Tilanteen korjaamiseksi Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen johtajat ovat viranhaltijapuolella kääntäneet jokaisen tähän asti mahdollisen kiven lisähenkilöstön saamiseksi ja työntekijöiden työolojen parantamiseksi. Arvostan tätä työtä suuresti. Me lasten asialla olevat poliittiset päättäjät olemme edellyttäneet lisärahoitusta ja etsineet keinoja.

Valtuustossa päätimmekin antaa poikkeuksellisen suuren budjetin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle täksi vuodeksi. Tulemme käyttämään sen viisaasti. Vaadimme silti edelleen lisää panostuksia kaupunginhallitukselta.

Tästä huolimatta päivähoidon ongelmiin ei ole luvassa pikaista parannusta. Maan hallituksen on tehtävä osansa. Yksin kaupungin keinot eivät riitä.

*

Jos tulen valituksi eduskuntaan, teen lakialoitteet seuraavista tavoitteista:

1. Helpotetaan uusien varhaiskasvatuksen opettajien kouluttautumista ja työn aloittamista

2. Kaikkien varhaiskasvatuksen työntekijöiden minimipalkkoja nostetaan

3. Yhden hoitajan vastuulla olevien lasten maksimimäärää lasketaan

4. Alle 3-vuotiaiden lasten kotihoidontuki muutetaan ansiosidonnaiseksi. Yhden vanhemman perheille korotettu lisäosa

Mirita Saxberg – kaupunginvaltuutettu

3 ja 12 -vuotiaiden lasten äiti
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen
Opettaja
Kansanedustajaehdokas, Helsingin Kokoomus

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *