Vammaiset ovat Hekan (Helsingin kaupungin asunnot Oy) mielestä saastaa

0
OrigCropped_2000_2000-1024x1024.jpg
Tarjouksia:

Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa vammaisia eivät koske Suomen yhteiskunnan lainsäädännöt. Tämän on minulle jo toistuvasti ilmoittanut ensin Helsingin asuntohankinnan ja sen jälkeen Heka:n isännöitsijä. Olen myöskin pyytänyt heidän toimistoltaan lausuntoja asiasta, mutta he eivät edes vastaa viesteihin.

Kun vammainen muuttaa asuntoon on hänen Heka:n mukaan selvitettävä itsenäisesti, mistä huonekalut ja apuvälineet ovat peräisin. Mikäli huonekalut on asuntoon asentanut mm. vammaispalvelu, nämä huonekalut tai apuvälineet ja niiden kunto ei kuulu Heka:lle lainkaan. Myöskään tietoa, mistä kyseiset huonekalut on hankittu, ei heillä ole. Olen nyt lukuisia selityksiä kuullut asiasta, viimeisimpänä ”Kun asukkaat muuttavat asunnoista pois, niin vanhat apuvälineet jätetään paikoilleen. Hgin kaupunki tekee asuntoihin asukasvalinnat ja heillä on myös osin tieto näistä apuvälineistä. Jos uusi asukas tarvitsee uusia tai erilaisia apuvälineitä, niin vammaispalvelut hoitavat ne ja myös he ottavat vanhoja apuvälineitä pois tarvittaessa.” mutta kuten tästäkin tulee esille, huonekalujen/apuvälineiden kuntoa ei millään tavalla seurata. Myöskään asuntojen kuntotarkastuksia ei oman kokemukseni mukaan tehdä edes pyynnöstä jos asunnossa asuu vammainen henkilö. Taloyhtiön tekemän remontin yhteydessä isännöitsijän viesti oli, että kaikki apuvälineet kiinnitetään takaisin käyttäen samoja ruuveja, jotta kustannukset eivät kasva. Kävin itse ”varastamassa” (roskiin) remontin aikana läpiruostuneet tukikaiteet, jotta urkoitsija ei kiinnittaisi niitä takaisin. Mainittakoon vielä, että vuokranantajan edustaja ei edes käynyt asunnossa tarkastamassa varusteiden kuntoa ennen kuin määritti että ne täytyy kiinnittää takaisin.

Suomen laki velvoittaa vuokranantajaa vastaamaan kaikesta asunnon irtaimistosta. Tässä ei millään tavoin suljeta pois apuvälineitä. En ole lain oppinut, mutta kyllähän jokainen pystyy päättelemään, että kyseessä ei ole yhdenvertaisuuslain mukainen toiminta. Yhdenvertaisuuslaki vielä velvoittaa, että kohtuullisia mukautuksia on yritysten tehtävä, jotta yhdenvertaisuus toteutuu. Heka on ottanut käänteisen kannan tähän asiaan, eli polkee vammaisten oikeuksia suunnitelmallisesti ja systemaattisesti. Mainittakoon, että yhdenvertaisuuslaki määrittää tästä maksimissaan 6 kk:den ehdottoman vakeustuomion.

Kylpyhuone remonttia tehtiin asuntoon 6 viikkoa, tänä aikana kylpyhuone ei luonnollisestikaan ollut käytössä eikä taloyhtiön wc-tilat olleet sellaiset joihin pyörätuolilla pääsee. Yritimme ennen remonttia noin 6 kk:tta olla yhteydessä vuokranantajaan tuloksetta. Remontin aikana jouduimme omalla kustannuksella ottamaan hotellin. Olimme yhteydessä yhdevertaisuusvaltuutettuun, joka kertoi että tällaisessa tapauksessa vuokranantaja on velvoitettu joko hankkimaan väistöasunnon tai korvaamaan hotellimajoituksen. Mutta lukuisista pyynnöistä huolimatta mitään korvausta tai vastausta asiaan ei ole tullut. Olin viime viikolla yhteydessä ylempiin tahoihin Heka:lla, niin nyt sain vastauksen. Jossa valheellisesti väitettiin että viestit (joihin isännöitsijä on itse vastannut ja jotka on toimitettu moneen eri osoitteeseen heillä) ovat roskapostissa ja tämän vuoksi niihin ei ole vastattu.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *