UPI:n neuvottelukunnan vpj. väittää UPI:n Aaltolan yrittävän vaikuttaa Suomen UTP:aan. Väite lähentelee kunnianloukkausta

0
picture-196095-c2fece40e54d2d79c780f07afdfd4264.jpg
Tarjouksia:

UPI:n johtaja Mika Aaltola ja tutkija Henri Vanhanen piipahtivat Ankarassa. He tapasivat Turkin virkamieskuntaa, tutkimusväkeä ja päättäjiä. Reissun tarkoitus oli höristellä, mitä Turkissa ajatellaan Suomen Nato-prosessista. Tutkijoiden peruskauraa.

Aaltola toteaa;

– On Suomessa sitten valtiojohdon mietintämyssyyn pantava asia, kuinka tärkeä asia jäsenyyksien yhtäaikaisuus on. Vai meneekö Suomi edeltä ja Ruotsi liittyisi myöhemmin perässä, Aaltola puntaroi. (IS 8.2)

Kyseinen IS:n artikkeli ei näytä olevan kaikkien politrukkien mieleen. Kuinka ollakaan, UPI:n neuvottelukunnan vpj. Saara-Sofia Sirén loihe kyseenalaistamaan Aaltolan Turkin reissun jälkeisen johtopäätöksen ja analyysin.

Sirén toteaa, että neuvottelukunta aikoo käsitellä Aaltolan ja Vanhasen Turkin matkaa seuraavassa kokouksessaan parin viikon päästä. (MTV 8.2)

Sirén argumentoi;

– Ulkopoliittisen instituutin tehtävä on tuottaa tutkittua tietoa päättäjille. Ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat itse yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan, Sirén toteaa MTV Uutisille.  

– Samalla täytyy muistaa, että Suomen perustuslaissa määritellään, että tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, Sirén muistuttaa. (MTV)

Sirénin argumentti, että ”ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat itse yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan” on absurdi. Mihin tämä väite perustuu? 

Instituutin tutkimuksen tavoitteena on tuottaa korkeatasoista ja selkeää aineistoa tieteelliselle yhteisölle, poliittisille päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toiminnassaan instituutti pitää yllä aktiivisia kansainvälisiä suhteita. Instituutin tutkijat osallistuvat ajankohtaiseen keskusteluun kirjoittamalla artikkeleita päivä- ja aikakauslehtiin, alan julkaisuihin, osallistumalla kotimaisiin ja kansainvälisiin seminaareihin, konferensseihin ja muihin tilaisuuksiin sekä toimimalla asiantuntijoina eri medioissa. Instituutin tutkijat kommentoivat medioissa ajankohtaisia kysymyksiä oman tutkimuksensa ja asiantuntemuksensa pohjalta samaan tapaan kuin kollegansa yliopistoissa. Instituutilla ei ole yhtenäistä kantaa kansainväliseen politiikkaan liittyvissä kysymyksissä. (UPI:n verkkosivut)

Sirénin väite siitä, että Aaltola pyrkii vaikuttamaan Suomen ulkopolitiikkaan lähentelee kunnianloukkausta. Aaltola tekee nimenomaan sitä työtä, joka UPI:n rooteliin kuuluu.  

Sirénin intressi ottaa asiaan kantaa kummunnee siitä, että UTP-johtomme on julkisesti pitänyt Suomen ja Ruotsin ”hand i hand -politiikasta” kiinni, eikä sitä saisi kyseenalaistaa? Sirénin olisi syytä vielä täsmentää väitettä siitä, millä tavoin UPI:n johtaja Aaltola pyrkii vaikuttamaan Suomen UTP:aan?

Tutkijoiden niin UPI:ssa kuin yliopistoissa, tehtävä on tuottaa tietoa politrukeille ja päätöksentekijöille.

Politrukkimme voivat halutessaan lämmittää lauantaisaunan kiukaansa niillä tutkimusraporteilla, jotka eivät niitä miellytä, mutta tutkijoiden mielipiteen- ja sananvapautta hekään eivät voi rajoittaa, johon Sirén kaiketi manööverillään pyrkii? Muussa tapauksessa olisimme aivan muussa kuin demokraattisessa valtiossa, jonka tärkeyttä näinä päivinä peräänkuulutamme. 

Kyse ei ollene Aaltolan näkökulmasta kevyestä väitteestä, etenkin kun hänen väitetään vaikuttavan maamme UTP:aan. Aaltola tekee työtään, jota instituutti nimenomaan häneltä odottaa. Sirénin väite lähentelee  kunnianloukkausta. Mikäli UPI:n neuvottelukunta asian tiimoilta parin viikon kuluttua istahtaa, sen on syytä irrottautua edustaja Sirénin väitteistä.

UPI:n neuvottelukunnan puheenjohtaja on tämän hetkinen sotaministerimme Mikko Savola. Hän vastaa omalta osaltaan neuvottelukunnan kokouksiin tulevista asioista. Nähtäväksi jää, nouseeko edustaja Sirénin esitys ja väite  neuvottelukunnan agendalle? Savola on omalta osaltaan asiassa paljon vartijana. Nähtäväksi jää, lähteekö  neuvottelukunta mukaan Sirénin manööveriin? Mikäli kyseisessä konklaavissa vähänkään järjen valo palaa, niin ei.

******

Evp. ulkoministeri Erkki Tuomioja näyttää myös ”kunnostautuvan” ja kritisoivan UPI:n johdon toimintaa. Tuomiojan kannanottoja tässä yhteydessä enempää siteeraamatta näyttää siltä, että tiukoissa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa tilanteissa, jossa nyt elämme, politrukit näyttävät pyrkivän laittamaan tutkijoita ruotuun. Jos ja kun näin on, Ulkopoliittisen instituutin toiminta kannattaa lakkauttaa, koska se ei enää ole poliittisesta vaikuttamisesta ja painostuksesta riippumaton. 

UPI:n erinomaisille tutkijoille löytyy kyllä tehtäviä politiikasta riippumattomissa yliopistoissa, jollaisesta UPI:n osalta ei näytä olevan nyt lähellekään kysymys.

******

Edellä mainittuun viitaten näyttää siltä, että elämme valtiossa, jossa tutkijoiden suut pyritään tukkimaan. Näin toimitaan vain valtioissa, joissa riippumaton tutkimus, sanan- ja mielipiteenvapaus ovat tuntemattomia käsitteitä. Tällä vauhdilla olemme kovaa kyytiä matkalla pois demokraattisten valtioiden perusperiaatteista. UPI:n neuvottelukunnan jäsenet Tuomioja ja Sirén ”tätä demokratian ilosanomaa” etunenässä rummuttaen.

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *