Ukrainan pakolaiset ja työvoimapula | Uusi Suomi Puheenvuoro
Ukrainan pakolaiset ja työvoimapula
Ukrainan sodan sytyttyä Suomeen on virrannut noin 40 000 pakolaista. Sisäministeriö suoritti pakolaisten keskuudessa kyselyn jossa 70% vastaajista haluaisi työskennellä maassamme. Myös tulleista eläkeläisistä merkittävä osa haluaisi työskennellä Suomessa. On arvioitu että vain joka neljäs ukrainan pakolainen olisi työllistynyt. Tarkkaa tietoa tästä ei ole. Arvio perustuu kysely ministeriön kyselytutkimukseen. Eikä tietoa siittä, moniko on työllistynyt suoraan, ole.
Monella alalla podetaan työvoimapulaa. Eikö ukrainalaisten nopea työllistäminen olisi kaikkien etu? Onhan monilla pakolaisella hyvä koulutus ja työkokemus taustalla. Työllistymisellä olisi monia etuja. Se auttaa pakolaisia integroitumaan yhteiskuntaan. Parempi toimeentulo helpottaa arjessa pärjäämistä. Osa palkasta todennäköisesti ohjautuu kotimaahan Ukrainaan.
Suomessa on jo pitkään puhuttu työperäisestä maahanmuutosta ja sen merkityksestä tulevaisuuden huoltosuhteen turvaamiseksi. Vaikka viime vuosina useita aloja vaivaa työvoimapula, konkretiaa ei ole saatu juuri aikaiseksi. Emmekä ole saaneet luotua vetovoimaa ulkomaa. Suomi loistaa poissaolollaan niiltä henkilöstö markkinoilta josta rekrytään osaajia.
Viimeksi 12.12. TEM uutisoi että työperäinen maahanmuutto olisi ratkaisu monen alan työvoimapulaan. Esimerkiksi aloilla joissa työkieli on englanti, esim it-ala, työperäinen maahanmuutto voisi ratkaista henkilökuntapulaa. Toki esim akuuttiin hoitohenkilökunnan pulaan apua ei niin nopeasti tulisi. Ala vaatii koulutusta ja kielen oppimista.
On puhuttu työvoimareservistä. Kuolutettujen suomalaisten perään on haikailtu. Kuten yllä kirjoitin, meillä on maassa hyödyntämätöntä työvoimareserviä pakolaisissa. Mutta ei pidä unohtaa niintä sataa tuhatta osa-aikatyöntekijää jotka tekevät osa aikaa vastoin omaa tahtoaan. Työpaikat ja tekijät eivät kohtaa. Tämän ongelman ratkaiseminen parantaisi julkista taloutta. Työn, ammattiopintojen, oppisopimuskoulutuksen ja oleskelulupien nopeampi käsittely on ratkaisu ongelmaan. Elementit ongelman ratkaisuun siis on. Puuttuu vain poliittinen tahto.