Työsuhdepyörien uusi aikakausi: Pyörien sähköistyminen muutti tapaamme käydä töissä

0
sahkopyora-talviajo.jpg
Tarjouksia:

Harva olisi uskonut joitakin vuosia ennen sähköpyörien yleistymistä, että ihmiset haluavat oma-aloitteisesti alkaa käymään töissä jälleen polkupyörällä. Kun on vuosien ajan tottunut hoitamaan työmatkat autolla tai julkista liikennettä hyödyntämällä, vaihto takaisin sään armoille ja pyöräteille on suuri. Sähköpyörien ansiosta moni voi kuitenkin hoitaa nyt työmatkansa ripeämmin ja edullisemmin kuin muilla menopeleillä.

 

Työsuhdepyörällä isot säästöt työntekijälle

Kun yritys päättää lanseerata työsuhdepyöräedun, monia näkökulmia olisi syytä harkita tarkkaan. Suomessakin työsuhdepyörät on ensinnäkin mahdollista hankkia usean eri yrityksen kautta leasingsopimuksella. Viisaasti budjetoimalla ja kustannuksia laskemalla voi tässäkin säästää pitkän pennin.

Vuonna 2021 voimaan astuneen verovapaan pyöräedun ansiosta työnantaja voi hankkia työntekijälle työsuhdepyörän korkeintaan 60 kuukaudeksi leasingsopimuksella. Työntekijä saa käyttää pyörää myös vapaa-ajallaan. Työntekijä voi säästää pyöräetua hyödyntämällä satoja euroja vähemmän.

Pyöräetu on yleensä 1200 euroa vuodessa, joka vähennetään bruttopalkasta. Jos työntekijä lunastaa vuokrakauden jälkeen pyörän itselleen, voi hän säästää jopa kolmanneksen verrattuna siihen, että hän ostaisi pyörän henkilökohtaisesti pyöräliikkeestä. Kannattaa kuitenkin huomioida, onko pyörälle asetettu maksiarvo ja voiko työntekijä tällöin maksaa mahdollisen ylimenevän osan omasta pussistaan.

 

Työnantajan harkittava tarkkaan

Työnantajalle työsuhdepyöräedun myöntäminen ei ole niin yksiselitteistä, kuin moni työntekijä voi kuvitella. Etua pohtiessa pitää miettiä, minkä tyyppisiä pyöriä yritys haluaa tarjota. Tarjotaanko erilaisia malleja kuten sähköpyöriä, kaupunkipyöriä ja maastopyöriä, ja kuinka usein pyörävalikoimaa päivitetään? Pyöräilyn turvallisuus on toinen merkittävä seikka. Tämä voi tarkoittaa kypärien ja muiden turvavälineiden tarjoamista sekä mahdollisesti jopa koulutusta turvallisesta pyöräilystä.

 

Pyörien huolto ja korjaus ovat myös keskeisiä seikkoja. Kuka vastaa pyörien huollosta? Onko yrityksen tiloissa tarpeeksi säilytystilaa pyörille, ja onko tuo tila turvallinen, josta pyöriä ei varasteta? Vakuutuskysymykset ovat myös tärkeitä. Miten pyörät vakuutetaan ja kuka maksaa vakuutusmaksut?

Moneen asiaan vaikuttaa tietenkin lopulta raha ja työnantaja joutuu pohtimaan edun kustannuksia hyötyihin nähden. Yrityksen on myös syytä laatia selkeät ohjeet ja sopimukset pyörän käytöstä, sen vahingoittumisesta ja mahdollisesta varkaudesta.

Yrityksen tulee myös miettiä, kuinka se aikoo markkinoida ohjelmaa työntekijöilleen ja miten kannustaa näitä hyödyntämään etu. Etua tarvitsee harvemmin tuputtaa työntekijöille, sillä monelle tämä etu on konkreettisempi ja merkittävämpi kuin esimerkiksi erilaiset kulttuuri- ja liikuntasetelit.

 

Sähköpyörät muuttivat pelin

Monen työntekijän valinta työsuhdepyöräksi on sähköpyörä. Tämä kävi selväksi tutkimuksesta jo ennen työsuhdepyöräedun käyttöönottoa vuonna 2021. Sähköpyörän virta avittaa polkemisessa, minkä ansiosta pidemmätkin työmatkat tulevat helpommiksi ja nopeammiksi. Tavallisella polkupyörällä useampien kilometrien työmatka voi tuntua liian haastavalta, mutta sähköavusteisella pyörällä se muuttuu realistiseksi vaihtoehdoksi.

Sähköpyörä oli ”game changer” myös monille niille, jotka eivät halua saapua töihin hikisinä. Avustettu polkeminen vähentää fyysistä rasitusta, mikä voi olla etenkin kesäisin suuri etu hikoilun suhteen. Tämä tekee sähköpyöräilystä mukavampaa ja miellyttävämpää, varsinkin kun otetaan huomioon vaihtelevat maastot ja ylämäet matkan varrella.

Sähköpyörät tarjoavat myös mahdollisuuden liikkua nopeammin kuin tavalliset pyörät. Tämä voi tehdä pyöräilystä houkuttelevamman vaihtoehdon autoiluun nähden myös Suomen suurimmissa kaupungeissa. Sähköpyörällä kulkiessa voi välttää ruuhkat ja nauttia ulkoilmasta ja ympäristöstä autoilun sijaan.

 

Yhteiskunnallisia vaikutuksia unohtamatta

Työsuhdepyöräilyllä on tietysti myös positiivisia yhteiskunnallisia vaikutuksia, joiden myötä on perusteluta säilyttää veroetu myös tulevaisuudessa. Kun jatkuvasti useammat ihmiset päättävät pyöräillä työhön, se vähentää liikenteen ruuhkautumista kaupungeissa sekä yksityisautoilun aiheuttamia päästöjä.

Pyöräily on myös hyvää kuntoilua, mikä edistää ihmisten terveyttä. Tämä voi vähentää sairauspoissaoloja ja lisätä työtehoa. Terveydenhuollon näkökulmasta työsuhdepyöräily voi vähentää monien sairauksien riskiä, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit.

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *