Työmarkkinakriisi on myös presidentti Stubbin päänsärky
Työmarkkinakriisi on myös presidentti Stubbin päänsärky
Ylen Ykkösaamussa presidentti Alexander Stubb esiintyi ensimmäistä kertaa koko Suomen kansalle Seija Vaaherkummun haastattelussa. Keskustelussa käytiin läpi tärkeät ajankohtaiset tapahtumat. Mutta yhtä asiaa ei käsitelty, nimittäin ammattiyhdistysten ja hallituksen kiistaa työehtojen ja sosiaalitukien leikkauksista.
Ohjelmassa annettiin se kuva, että aika loppui eikä aihetta ehditty käsitellä. Tästä jäi se tunne, että tämä oli presidentin taktiikkaa. Hän ilmeisesti ei halunnut ainakaan tässä vaiheessa ottaa asiaan kantaa mutta ei myöskään halunnut kertoa, ettei asia kuulu hänen toimipiiriinsä. Näin hänelle jäi mahdollisuus puuttua asiaan vielä joskus myöhemmin. Se tuottaa hänellekin päänsärkyä.
Helsingin Sanomissa oli 6.4. tästä kiistasta Jarlan pilakuva, jossa entisestä hallituksen, ammattiliittojen ja työnantajien kolmikannasta on syntynyt uudenlainen ”kaksikanta”, jossa hallitus ja työnantajat ovat yhdessä ammattiliittoja vastaan. Tuolta tilanne todellakin näyttää. Hallituksen harjoittama köyhien kyykyttäminen on mielipidemittauksissa jo vienyt Kokoomukselta puolueiden ykköspaikan Sosialidemokraateille.
Sunnuntain 7.4. Hesarin pääkirjoituskuvassa perussuomalainen valtiovarainministeri Rikka Purra mahtavine saksineen on innokkaana leikkaamassa eläkeläisiltä.
Uudessa kirjassaan entinen suurlähettiläs Hannu Himanen haluaisi vähentää presidentin valtaoikeuksia, jolloin presidentin tehtävästä tulisi lähinnä edustuksellinen. Stubb on toista mieltä. Hän sanoo, että presidenttiä tarvitaan ei pelkästään hallituksen vaan koko Eduskunnan eli Suomen kansan yhdistäjäksi. Se tuntuu hyvältä ajatukselta, kunhan se saadaan käytännössä toimimaan.
Jos presidentti haluaa olla muutakin kuin Ruotsin kuninkaan kaltainen keulakuva, hänen on pikapuolin otettava kantaa Suomen työmarkkinakriisiin. Helppoa se ei ole Stubbille, koska omat miehet istuvat hallituksessa ajamassa työnantajien etuja.
P. S.
”Syntyisikö uusi tammikuun kihlaus?” Näin kysyy ministeri ja suurlähettiläs Pertti Salolainen (kok) su 7.4. Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla B 26.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010339537.html
Talvisodan kestäessä tammikuussa 1940 pääsivät työnantajat ja ay-liike historialliseen sopimukseen, jota kutsutaan tammikuun kihlaukseksi. Se loi pohjaa molemminpuoliselle kunnioitukselle myöhemmissä neuvottelutilanteissa aina tähän päivään saakka.
Pertti Salolainen oli mukana järjestämässä v. 1970 tammikuun kihlauksen 30-vuotisjuhlaa, jota presidentti Urho Kekkonen kunnioitti läsnäolollaan.
”Nyt olisi aito tarve kansalliselle eheyttävälle ilmapiirille, kuten vuonna 1940. Ennen pitkää nykyinen jännitys on kuitenkin laukaistava, ja se pitää tehdä ennen kuin tulee korvaamattomia vahinkoja. Vetoan tammikuun kihlauksen perintöön”, kirjoittaa Pertti Salolainen.
Kannatan lämpimästi Pertti Salolaisen vetoomusta.
Timo Uotila
ASIASANAT: Alexander Stubb, Työmarkkinat, Verotus