Translaki – sukupuoli ihmisen omana tunnekokemuksena
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi tänään mietinnön translaista äänin 11-5. Vastaan äänesti valiokunnan keskustalaiset ja perussuomalaiset jäsenet. Valiokunnan kolmesta keskustalaisesta kaksi (valiokunnan pj Markus Lohi sekä Pekka Aittakumpu) on vanhoillislestadiolaista.
Eduskunnan täysistunnossa laki hyväksyttäneen. Puolueista vain PS:n sekä KD:n eduskuntaryhmä äänestänee kokonaisuudessaan lakiesitystä vastaan. Keskustasta lakiesitystä vastaan varmuudella äänestää ainakin edustaja Aittakumpu, muut kaksi vl-edustajaa saattavat pitää puoluejohdon suosiota omaatuntoa tärkeämpänä ja äänestävät tyhjää.
Miten arvoliberaalin puolue-eliitin omaava Keskusta lakiesityksen kannattamisen perustelee tupailloissa jäljellä oleville peruskannattajilleen – niitäkin kuulemma vielä on – jää arvoitukseksi.
Pääministeri Marinin mukaan kyseisten sote-valiokunnassa hallituksen esitystä vastaan äänestäneiden kepulaisten menettely ei ollut hallituksen pelisääntöjen mukaista. Ei ole kuin muutama viikko kun Marin totesi, että ”seuraava irtiotto kaataa hallituksen.”
Tuskin tästä hallituskriisiä kuitenkaan saadaan aikaan. Vaaleihin enää kaksi kuukautta ja rapiat ja translakiesitys punavihreille puolueille muutamaa keskustan kansanedustajaa lukuunottamatta kuolemaakin vakavampi juttu. Ihan ideologian ytimessä.
Mainittakoon, että Kokoomus sai tänään valiokuntakäsittelyssä translakiehdotukseen sellaisen muutoksen, että sukupuolta ei voi vaihtaa kuukauden välein vaan aikaisintaan vuoden välein. Nyt Kokoomuskin voi kannattaa hyvällä omallatunnolla lakia. Jätän mahdollisen lukijan arviotavaksi, miten merkittävä tämä muutos oli?
Mistä translaissa on kyse?
Translain tullessa voimaan sukupuolen käsite muuttuu. Sukupuoli irtoaa biologiasta ja muuttuu ihmisen omaan tunnekokemukseen perustuvaksi. Sukupuolesta tehdään ilmoitusasia. Sote-valiokunnan enemmistö haluaa lausumassaan ulottaa sukupuolen vaihtamisen koskemaan myös alaikäisiä lapsia ja nuoria.
Keskeinen perustelu uudelle translaille on ollut pakkosterilisaation poistaminen (muun muassa piispa Mari Leppänen HS 21.06.2021). Kyseinen peruste on tahallista harhaanjohtamista. Suomessa ei ole tehty transsukupuolisuuden perusteella yhtään sterilisaatiota koskaan. Ei pakolla eikä vapaaehtoisesti.
Sukupuoli on ihmisen biologinen ominaisuus äärimmäisen harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Suomessa syntyy vuosittain 3-8 intersukupuolista lasta, joiden sukupuolta ei biologisesti voida määritellä vauvan syntyessä. Vuosittain Suomessa syntyy yhteensä noin 50 000 lasta. Intersukupuolisia on siis kaikista Suomessa syntyvistä vauvoista vuosittain noin 0,01%.
Nyt eduskuntaan tulevan lakiesityksen mukaan sukupuolen voi vaihtaa hakemusmenettelyllä ilman mitään muutosta sukupuolen ilmiasussa tai juridisen sukupuolen ulkoisissa piirteissä.
Hallituksen taholta on tuotu esiin, kuinka translaki-esitys parantaa myös transnuorten ja translasten (sic!) asemaa. Murrosikäinen nuori tapaa hyvin usein kokea ahdistusta milloin mistäkin. Nyt ahdistukseen epäilemättä yhä useamman tullaan tarjoamaan selitykseksi väärään sukupuoleen syntymistä. Edelleen ihmetyttää puhe ”translapsista”. Onko niin, että viisivuotias tyttö kun kertoo haluavansa olla poika niin taaperon puhe yhä useammin otetaan vakavasti?
Sukupuolen muuttaminen ilmoituksella oman tunnekokemuksen perusteella tulee vaurioittamaan syvästi esimerkiksi naisurheilua. Hyvä piirikunnallisen tason mieskiekonheittäjä on sukupuolensa naiseksi muutettuaan kansainvälisen luokan tähti.
Lakiesitykseen pyydettiin muun muassa kirkkohallituksen lausuntoa. Kirkkohallitus totesi lausunnossaan, että ehdotetut muutokset (aiempaan translakiin) vahvistavat ihmisen omaa identiteettiä ja oikeutta syrjimättömyyteen. Kirkkohallitus siis asettui puoltamaan lakia.
Jos herra tai rouva Virtanen muutama vuosikymmen sitten vakavissaan ja toistuvasti työpaikallaan olisi väittänyt, että eduskunta tulee säätämään lain, jossa sukupuoli nähdään iästä riippumatta yksilön omana tunnekokemuksena ja että sukupuolen voi muuttaa omalla ilmoituksella ilman mitään muutosta asianomaisen juridisen sukupuolen ulkoisissa piirteissä, olisi tämä X todennäköisesti passitettu työterveyden kautta mielentilatutkimukseen.
Oikeus sukupuolen muuttamiseen tunnekokemuksen perusteella vertautuu ihmisen ikään. Minä esimerkiksi tunsin nuorena olevani varhaiskypsä ja paljon biologista ikääni vanhempi. Nyt kun olen setämies, tunnen usein olevani fyysistä ikääni huomattavasti nuorempi.
Eikö myös ihmisen ikä tulisi sallia muutettavaksi oman emotionaalisen kokemuksen perusteella? Iän fyysinen määrittely on sitä paitsi huomattavasti epätarkempaa verrattuna sukupuolen biologiseen toteamiseen.
Ei hätää! Kehitys kehittyy. Onkin jo esitetty, ja hyvin perustein, että iän virallinen muuttaminen tulisi sallia (Gerontologia 1/2021 Oslon yliopiston väitöskirjatutkija Joona Räsänen). Kohta kolmikymppisen tyttärensä äiti voi olla lastaan nuorempi isi.