Translain muutos vei hallitukselta melkein kolme vuotta, mutta tänään se siirtyy eduskuntaan – lue tästä lain kolme tärkeintä yksityiskohtaa

0
39-1011443632c4689694d9.jpg
Tarjouksia:

Nykyinen translaki on vuodelta 2002, minkä jälkeen siihen ei ole tehty suurempia muutoksia. 20 vuotta vanha laki on toistuvasti saanut huomautuksia ja moitteita muun muassa Euroopan neuvostolta ja ihmisoikeusjärjestöiltä.

Pääministeri Sanna Marin Marin kertoi ennen Helsinki Pride -kulkueen liikkeellelähtöä, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen translain uudistuksesta syksyllä 2022.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui Pride-kulkueeseen heinäkuussa 2022. Silloin hän lupasi, että translaki viedään eduskuntaan syksyllä. Kuva: Juha Metso / All Over Press

22.9.2022 14:45•Päivitetty 27.9.2022 14:37

20 vuotta sitten lakiin kirjoitettiin, että jos transsukupuolinen haluaa vahvistaa uuden sukupuolen itselleen, hänen pitäisi olla lisääntymiskyvytön.

Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä on sittemmin tuomittu laajalti. Kriitikoiden mukaan, se loukkaa ihmisen kehollista itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia.

Nyt lakia muutetaan. Kun Antti Rinteen (sd.) hallitus aloitti työnsä vuonna 2019, se sitoutui hallituskautensa aikana muuttamaan nykyistä translakia. Sama kirjaus on nykyisessä Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmassa.

Mikä translaki?

  • Translaki on laki transsukupuolisen ihmisen sukupuolen juridisesta vahvistamisesta. Juridinen sukupuoli tarkoittaa Suomen väestötietojärjestelmässä olevaa merkintää siitä, mihin sukupuoleen henkilö kuuluu.
  • Merkintä sukupuolesta näkyy jokaisessa virallisessa asiakirjassa esimerkiksi henkilötunnuksen kautta sekä passissa.
  • Transsukupuolisilla syntymässä kirjattu sukupuoli ei vastaa heidän omaa sukupuoli-identiteettiään. Sukupuolimerkintää voi muuttaa, mutta tie on tähän asti ollut mutkainen.

Marinin hallitus ryhtyi uudistamaan lakia jo alkuvuodesta 2020, mutta korona jyräsi uudistustyön alleen pitkäksi aikaa. Tänään hallitus sai esityksensä valmiiksi.

Näin lakia on ehdotettu muutettavaksi.

1. Sukupuolen vahvistamiseen riittäisi oma ilmoitus

Aiemmin juridisen sukupuolen korjaamista varten on pitänyt käydä läpi pitkähkö lääketieteellinen prosessi. Nyt hallituksen esityksessä ehdotetaan lakia muutettavaksi niin, että henkilön oma ilmoitus sukupuolesta riittäisi.

Jos esitys menee sellaisenaan läpi, sukupuolimerkintäänsä korjaavan ihmisen ei tarvitsisi käydä läpi minkäänlaisia lääketieteellisiä arvioita tai prosesseja hakuvaiheessa eikä myöhemminkään. Pelkkä ihmisen oma ilmoitus riittäisi. Muutoksella halutaan erottaa toisistaan juridinen puoli ja sukupuolen korjaaminen liittyvät lääketieteelliset hoidot.

2. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistuisi

Nykyisen lain mukaan transsukupuolisilta vaaditaan todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä, jotta he voivat vahvistaa oikean sukupuolensa juridisesti.

Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä on saanut vuosien aikana paljon moitteita. Taustalla on ollut vanha ajatus siitä, että transsukupuoliset eivät sovellu vanhemmiksi, eikä mies voi synnyttää.

3. Psykiatrista arviointia ei enää tarvitsisi

Aiemmin sukupuolen juridiseen muuttamiseen on vaadittu myös psykiatrinen arvio siitä, että henkilö kuuluu vastakkaiseen sukupuoleen, ja ettei hänellä ole mielenterveysdiagnoosia.

Psykiatrisen arvioinnin poistaminen tarkoittaisi, että kukaan ulkopuolinen ei arvioisi sitä, millä tavoin transsukupuolinen kokee kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen. Riittäisi, että sukupuoltaan korjaava täysi-ikäinen ihminen tekisi itse selvityksen siitä, että kokee pysyvästi kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen.

Lakimuutosta on kritisoitu jo valmisteluvaiheessa

Uudistuksen jälkeen sukupuolimerkinnän muuttaminen on täysi-ikäisille helpompaa. Monien aktivistien mielestä laki ei ota huomioon translapsia ja -nuoria, ja myös heillä pitäisi olla oikeus muuttaa sukupuolimerkintäänsä.

Lakimuutoksen pitää käydä läpi vielä eduskuntakäsittely ennen kuin se voi astua voimaan. Lain muuttaminen tullee herättämään eduskunnassa paljon keskustelua ja vastustusta, koska uudistettu laki on paljon sallivampi kuin nykyinen.

Juttua korjattu 27.9.2022 klo 14.37: Poistettu maininta siitä, että lisääntymiskyvyttömyys tarkoittaa käytännössä sterilisaatiota. Nykyisen lain mukaan sukupuolen vahvistaminen edellyttää todistusta joko steriloinnista tai siitä, että hän on muusta syystä lisääntymiskyvytön.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23.9. klo 23:een asti.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *