Talouden tasapainotus | Uusi Suomi Puheenvuoro
Tulevalle hallitukselle esitetään ja siltä vaaditaan että maan talous on saatava tasapainoon. Perusteena on se yksinkertainen asia että velaksi elämistä ei voida jatkaa loputtomiin.
Olemme viimeaikoina saaneet asiasta vakavan varoituksen kun korot ovat nousseet rajusti. Valtion velan, 150 mrd. korot nousevat valtaviin summiin vähitellen kun vanhoja lainoja maksetaan uusilla, korkeakorkoisilla lainoilla.
Laskuesimerkkinä, jos korko on 4 % niin vuotuiset lainanhoitokulut ovat silloin 6 mrd. Käsittämätön summa kun valtion tulo- ja menoarvion loppusumma on luokkaa 70 mrd. Pelkät korot siis 6 mrd.
Valtiovarainministeriö on julkistanut ns. toimenpidelistan jolla talous saataisiin tasapainoon kahdeksan vuoden kuluessa. Siihen sisältyy sekä kustannusten leikkauksia että verojen kiristyksiä
Alijäämän sanotaan olevan kuluvalle vuodelle 10 mrd. (En tässä ole pilkuntarkka, riittää että suuruusluokka on kohdillaan.)
Jos valtiontaloutta tasapainotetaan esim 9 mrd. kahdeksan vuoden aikana niin se tarkoittaa että kustannuksia pienennetään ja veroja kiristetään niin että tuo summa saavutetaan. Se on varmastikin vaikeaa. Vai onko, jos halutaan?
Tuo 9 mrd. tarkoittaa että vuosittainen menojen leikkaus / verojen kiristys pitää olla luokkaa 1,1 miljardia. Kun poistetaan pysyviä kuluja ja lisätään tuloja 1,1 mrd yhteensä joka vuosi niin tavoite on saavutettu.
Media ja hallituspuolueet jankuttavat että montako miljardia ensimmäisenä vuonna? 3 vai 6? Vaikka tällaiseen ei ole tarvetta.
Tällä jankuttamisella pyritään vain pelottelemaan äänestäjiä että he eivät äänestäisi oppositiopuolueita. Ja media seuraa kuin hai laivaa.
Oleellisinta on että noiden tulevien vuosien aikana ei sitouduta uusiin menoihin. Tai menojen lisäyksiin. Kuitenkin tulee matkan varrella yllätyksiäkin.
Asia voitaisiin tehdä aivan hyvin niin että ensimmäisenä vuonna tehtäisiin sellaisia toimenpiteitä joilla uskotaan olevan tuloja kasvattava vaikutus. Tyyliin pienennetään kehitysmaatukea muutama sata miljoonaa, alennetaan vaikkapa ansiosidonnaisen päiviä 300:n, vähennetään valtion virkamiehiä ( joka poistaa työvoimapulaa koska siellä on koulutettua väkeä ), tiukennetaan veronkierron mahdollisuuksia ilman että lisätään yrityksille ja yksityisille byrokratiaa ym.
Ensimmäisen vuoden jälkeen nähdään vaikutukset jo jollain tasolla.
Toisena vuotena tehdään vastaavasti monia vastaavia toimenpiteitä ja satsataan niihin joilla on menoja vähentävä ja tuloja lisäävä vaikutus. Esim. työvoimapulan osittainenkin poistaminen lisää verotuloja ja pienentää menoja.
Kun näin höylätään vuosi vuoden jälkeen ja jätetään ne sosiaalisesti kaikkein vaikeimmat leikkauset viimeisiksi, jo siksikin että ostovoima säilyisi ja siksi että ne joilla on vaikeinta, pieneläkeläiset, vajaatyökykyiset ja pienipalkkaiset eivät joudu ahdinkoon.
Niin saattaa olla että tavoite saavutetaan jo aikaisemmin eikä edelämainittuihin tarvitse edes puuttua.
Meillä on paljon tarpeettomia toimintoja nyky-yhteiskunnassa jotka eivät ole yhteiskunnan tehtäviä.