Taalas Suomen poliitikoille: metsien hiilinielua ei tule luovuttaa Keski-Eurooppaan

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

”Taalas toivoo poliittisilta päättäjiltä, että ilmastoratkaisuja katsottaisiin kokonaisuuden ja Suomen edun kannalta. –Keski-Euroopassa on tahoja, jotka pahimmillaan näkisivät pohjoisen metsät hiilinieluina, jotta saavat itse jatkaa fossiilisten käyttöä.” 23.8.2022 11:00:23

https://www.sttinfo.fi/tiedote/petteri-taalas-metsat-ilmastokeskustelun-tikun-nokassa-vain-suomessa-ilmastokeskustelu-ruokkii-maailmanlopun-mielikuvia?publisherId=4627873&releaseId=69948828

Minusta tämä kuulosti hienovaraiselta varoitukselta, Petteri Taalas on ollut tietoinen keski-eurooppalaisten tahojen pyrkimyksistä ja halusi informoida suomalaisia poliitikkoja tulevista kyseisten tahojen pyrkimyksistä ottaa haltuun Suomen metsien hiilinielut. Samankaltaiset tahot ovat olleet Suomessa aktiivisia ja pyrkineet muuttamaan metsien hiilinielulaskentaa.

Puiden fotosynteesi kärsi vuoden 2021 kuivasta kaudesta kesä- heinäkuussa, ei edes pidempi kasvukausi pystynyt kompensoimaan menetettyä hiilinielua. Tästä saisi nyt suomalaiset metsänomistajat maksaa ne miljardit EU:lle.

Maailmanlaajuisesti on ollut tiedossa, että El Niño vaikuttaa tropiikin sademetsien kasvuun negatiivisesti, ne voivat jopa muuttua hiilen lähteeksi, kuten kävi El Niñon 2015/16 yhteydessä.

Liun tiimi havaitsi, että 2015–2016 El Niñon aikana äärimmäinen kuivuus tarkoitti, että puut lakkasivat absorboimasta hiilidioksidia Etelä-Amerikassa. Kaakkois-Aasiassa metsäpalot riehuivat äärimmäisen kuivissa olosuhteissa ja vapauttivat nopeasti varastoitunutta hiiltä. Ja trooppisessa Afrikassa korkeat lämpötilat johtivat lisääntyneeseen ekosysteemien hengitykseen. Yhdessä nämä kolme aluetta päästöt 2,5 gigatonnia enemmän hiiltä El Niñon aikana 2015-16 kuin syklin vastakkaisessa vaiheessa, La Niña, vuonna 2011, ja päästöt jakautuivat suunnilleen tasaisesti kolmen metsäalueen kesken. Se on verrattavissa ”noin kolmasosaan kaikista fossiilisten polttoaineiden polttamisesta aiheutuvista päästöistä”, kommentoi OCO-2-tiederyhmän jäsen Scott Denning, kun tutkimus julkaistiin – mutta päästöjen laajuus ei yllättänyt Liua.

”Olin enemmän yllättynyt maapallon hiili-ilmastojärjestelmän monimutkaisuudesta”, hän sanoi.

https://news.mongabay.com/2018/06/could-el-nino-and-climate-change-spell-the-end-for-tropical-forests/amp/

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *