Suomen ja Ruotsin Natojäsenyyden viivästyminen.
Olen yhä enemmän ja enemmän kääntymässä evp kenraalimajuri Vehviläisen kannalle siinä, että taidamme olla aikamoisia hosupettereitä tämän natojäsenyyden kanssa. Ei maailma tähän kaadu jos Turkki ja Unkari ei ensi kesään mennessä ratifioi Naton jäsensopimustamme. Ainoa uhkamme Venäjä on juuri nyt varannut sotavoimansa Ukrainaan ja miten se siltä selviytyy jää nähtäväksi. Kävi Venäjän niin tai näin, sen sotilaallinen kysy on nyt nähty ja havaittu heikommaksi mitä luultiin.
Nyt on käynyt selväksi, että Naton päätöksentekojärjestelmässä on valuvika. Se on konsensus. Jos päätöstä on tekemässä vaikka esim. viisi samanhenkistä jäsentä, yksimielisyys on helpompi saavuttaa kuin silloin kun kolmekymmentä suht. erilaista jäsentä pyrkii yksimielisyyteen. Ainakin päätös syntyy nopeammin. Sitä en osaa sanoa kuinka tuo valuvika Natossa korjattaisiin. Mieleen tulee vain alokkaan tokaisu, kun vääpeli komensi häntä korjaamaan asennon. ”Herra vääpeli, se on niin huono, että taidan tehdä kokonaan uuden”.
Se uusi saattaisi olla Joint Expeditionary Force. JEF-maita on kymmenen: Britannia, Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska ja Viro. Siihen voisivat liittyä Puolan ja Tshekin kaltaiset maat, joiden Venäjä-politiikka vastaa nykyisten JEF-maiden linjaa.
Ukrainan sota on osoittanut, että puolustuskyvyssä kysymys ei ole määrästä vaan ratkaisevia ovat puolustustahto, nopeus ja tietenkin myös laatu. Naton vastustajat käyttivät argumenttina usein juuri päätöksenteon hitautta.
Entä sitten Suomen asema, jos ja kun Natojäsenyys viivästyy? Meille on kerrottu, että Suomella on Yhdysvaltojan kanssa sopimus yhteistyöstä puolustuksen alalla. Samoin olemme mukan em. JEF-liittossa. Nämä sopimukset eivä kuitenkaan sisällä Naton sopimuksen 5.artiklan mukaista turvatakuuta.
Kuuntelin toimittaja Ivan Puopolon haastatteleman sotahistorian dosentti Markku Salomaan ajatuksia siitä mikä on todellinen syy siihen että Turkki ja Unkari jarruttavat Suomen ja Ruotsin natojäsenyyttä. Dosentti Salomaan havainto on hyvin uskottava ja todenmukainen. Kysymys on siitä, että Rosatom rakentaa Turkkiin neljää atomivoimalaa ja Unkariin yhtä voimalaa. Venäjä pystyy näillä projekteilla kiristämään tilaajia. Kannattaa kuunnella dosentti Salomaan haastattelu täältä.