Suomella on oikeus hybridipuolustukseen hybridihyökkäystä vastaan

0
omakuva.jpg
Tarjouksia:

On kai riidatonta, että Venäjä on itärajan pakolaisten joukkotulon takana. Kuinka tähän tulisi suhtautua? Tavanomaisessa sodankäynnissä sodan säännöt ja sopimukset ovat kirjoissa ja kansissa. Toki se miten niitä kunnioitetaan, on jo ihan toinen kysymys, mutta määritelmä sodalle on suhteellisen selvä. Mutta miten pitäisi suhtautua Venäjän käyttämään pakolaisvirtaan itärajalla? Puhutaan hybridioperaatiosta. Operaatio on toiminnallinen käsite, jolloin herää kysymys, minkä tilan alla tätä operaatiota toteutetaan. On olemassa käsite hybridisota. Onko siis Venäjän tämänhetkinen hybridioperaatio osa hybridisodan keinovalikoimaa? Jätän tämän kysymyksen roikkumaan ilmaan.

Venäjä käyttää hybridioperaationa itärajalla sellaista (hybridi)taktiikkaa, jossa siirretään tai ohjataan (ilmeisesti tällä hetkellä vapaaehtoisesti) ihmisiä Suomen vastaiselle rajalle, jotta he voivat hakea turvapaikkaa Suomesta. Tämä vastaa DoS-hyökkäystä (palvelunestohyökkäys) internetissä. Se, että Venäjä järjestää ihmisten siirtymisen Suomen rajalle, tekee tästä hybridi-iskun (hyökkäyksen) Suomen valtiota vastaan. Onko Venäjä julistanut toimillaan hybridisodan Suomea vastaan?

Turvapaikkamenettely on tärkeä kansainvälisten sopimusten säätelemä menettely, jossa vainotut ihmiset voivat saada turvapaikan paetessaan maasta, joka uhkaa heidän henkeään ja terveyttään. Valitettavasti nykyiset sopimukset eivät tunnista pakolaisvirran käyttöä hybridioperaation välineenä, jolloin tämä sopimus itsessään on osa hybridioperaatiota. Itse asiassa operaatio oikeastaan rakentuu kansainvälisen sopimuksen varaan. Se antaa oikeudellisen viitekehyksen uhata toisen valtion suvereniteettia. Yksittäisen ihmisen kohdalla moraalisesti oikeudenmukainen menetelmä kääntyy aseeksi, kun menetelmä joukkoistetaan valtiota vastaan.

Venäjä suorittaa tällä hetkellä siis Suomea kohtaan hybridi-iskuja pakolaisvirtojen muodossa. Suomella on täysi oikeus, ja hallituksella velvollisuus, puolustautua näiltä iskuilta. Samalla tunnen myötätuntoa niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat syyttä joutuneet Venäjän hybridi-iskun välikappaleiksi. Nämä ihmiset ovat Venäjän hybridisodan siviiliuhrit, josta Venäjä on vastuussa.

Kaikesta inhimillisestä kärsimyksestä huolimatta olen sitä mieltä, että itärajat on laitettava kiinni, eikä nyt tulevien ihmisten tule sallia hakevan turvapaikkaa Suomesta. Tämä on se puolustuksellinen toimi, jolla vastataan hybridihyökkäykseen. Valitettavasti tästä seuraa, että nyt raja-alueella olevat ihmiset jäävät jumiin rajojen väliin. Toki venäläiset voisivat päästää heidät koska tahansa takaisin Venäjälle, mutta sellainen vaihtoehto ei tällä hetkellä ole näköpiirissä. Nythän on kyse Venäjän hybridioperaatiosta Suomea vastaan. Miksi Venäjä lopettaisi sen? Venäjä lopettaa hybridioperaation, kun sen tavoitteet on saavutettu, mitkä ne ovatkaan.

Pakolaisvirta itärajalle on saatava loppumaan. Suomen hybridipuolustuksen toinen taktinen toimi voisi olla levittää sosiaalisessa mediassa viestiä, että itärajalla ei pysty tällä hetkellä hakemaan turvapaikkaa (Onko Suomella yksikkö, joka pystyy leivittämään tietoa sosiaalisessa mediassa?). Vaikka tällä toimella vapaaehtoisten ihmisten saapuminen vähenisi merkittävästi, jää Venäjälle vielä keinona pakkosiirrot rajalle, joten ihmisten tuloa ei tämäkään menetelmä välttämättä lopettaisi. Se on kuitenkin vähimmäisvastatoimi, joka on toteutettava.

Tavanomaisessa sodassa puolustusstrategian tärkeimpiä komponentteja on tehdä hyökkäyksestä mahdollisimman kallis. Valitettavasti en näe, että tällaisen hybridi-iskun toteuttaminen saataisiin jollain komponentilla riittävän kalliiksi, jotta sen käytön hyötyalue olisi suppea. Toivon tietenkin olevani väärässä, ja haluan uskoa, että Suomen puolustusvoimissa ja muissa turvallisuuteen liittyvissä instituutiossa tutkitaan ja kehitetään strategioita, jotka tekisivät hybridihyökkäyksestä nykyistä kalliimpaa. Tällöin kynnys käyttää pakolaisvirtaa hybridihyökkäykseen kasvaisi.

Inhimillinen kärsimys on suurta, ja sitä voidaan yrittää vähentää Suomen puolelta esimerkiksi viemällä raja-alueella oleville ihmisille peruselintarvikkeita, ja jopa niiden ihmisten kuljettamista takaisin kotimaahan, joilla on siihen halua ja tarvittavat asiakirjat.

Kaikesta huolimatta Suomella on oikeus hybridipuolustukseen hybridihyökkäystä vastaan.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *