Sukupuolensa korjannut translain pakkosterilisaatiosta: “Se on nyt viety minulta”

0
13-3-9698466.jpg
Tarjouksia:

Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, jossa sukupuolen korjaavan henkilön on oltava lisääntymiskyvytön.

30.6.2017 13:12•Päivitetty 30.6.2017 13:14

Transihmiset

ovat muun muassa transsukupuolisia ja muunsukupuolisia ihmisiä, joiden syntymässä määritelty sukupuoli ei vastaa heidän kokemustaan.

Suomessa sukupuolenkorjausprosessiin hakeutuu vuosittain noin 400 ihmistä.

Lähde: Amnesty ja Seta

– Postilaatikosta tipahti kirje. Siinä luki, että olen nyt virallisesti kykenemätön saamaan lapsia. Se oli tosi pysäyttävä hetki. Sellainen “Herrajumala, tämä ei ole enää käsissäni – se on viety minulta, ulkopuolelta.” Siinä kohdassa tuli pysähdys. Olisin halunnut itse voida päättää siitä, kertoi trans-ja intersukupuolisten etujärjestö Trasekin varapuheenjohtaja Kasper Kivistö tänään Ylen aamu-tv:ssä.

Kivistö on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin. Hän sai tänä keväänä sitten henkilötodistukseensa juridisen vahvistuksen sukupuolestaan. Tämä tarkoittaa sitä, että hänen on täytynyt muun muassa todistaa olevansa lisääntymiskyvytön.

Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, jossa juridista sukupuoltaan korjaavan henkilön on oltava sterilisoitu tai muuten lisääntymiskyvytön. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty tiedotti huhtikuussa, kuinka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi pakkosterilisoinnin olevan ihmisoikeusloukkaus. Lisäksi Euroopan komissio lausui juuri, että pakkosterilisaatiosta pitäisi luopua.

Kivistö kertoo, että merkinnän myötä stressaaminen on vähentynyt, kun virallisia henkilöllisyystodistuksia näyttäessä ei tarvitse pohtia miten toinen osapuoli suhtautuu. Esimerkiksi passintarkastuksessa ei tarvitse enää jännittää.

Ihmisoikeusaktivisti Sakris Kupila on päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

– Aika usein käy niin että hormonihoidot johtavat hedelmättömyyteen, mutta minulla ei. Minun siis täytyisi mennä sterilisoivaan leikkaukseen, johon en suostu menemään, Kupila sanoi ja jatkoi:

– Koen, että se olisi aivan järjettömän iso rikos omaa kehollista koskemattomuuttani vastaan.

Tämän seurauksena vuosien ajalta tuttu arkinen stressaaminen ja väkivallanpelko kuitenkin seuraa Kupilaa.

– Ennemmin valitsen sen, että minulla on oikeus keholliseen koskemattomuuteen kuin se, että minulla olisi turvallisuus.

Translain muutos

Setan mukaan sukupuolen juridista vahvistamista Suomessa säätelevä translaki sisältää ihmisoikeusloukkauksia ja on jäänyt jälkeen kansainvälisestä kehityksestä.

Helmikuussa peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi Long Play -julkaisussa, että sosiaali- ja terveysministeriö olisi valmis esittelemään eduskunnalle uuden translain. Jutun mukaan Rehula ei kuitenkaan uskonut asian etenevän tämän hallituksen aikana, sillä perussuomalaiset ei lakia tuolloin hyväksynyt.

Tällä hetkellä Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -kampanjan tavoitteena on translain kokonaisuudistus, jossa panostettaisi muun muassa itsemääräämisoikeuteen.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *