Soteratkaisuissa mielenterveystyö huutaa uudenlaista käsittelyä
Seuraavassa on yksi poliittinen tavoiteohjelma:
Mielenterveyspalvelut pitää saada läheltä. Kuntoon on saatava niin ehkäisevät toimet, matalan kynnyksen palvelut kuin mielen sairauksien hoito. Mielen sairauksia ehkäistään myös kohtelemalla toisiamme hyvin ja parantamalla yhteiskuntamme ilmapiiriä. Täydellisyyden ja liiallisen tehokkuuden vaatimuksista pitää siirtyä suomalaisessa yhteiskunnassa kohti parempaa erilaisuuden ja epäonnistumistenkin hyväksymistä. Palveluissa on siirryttävä suoritteiden mittaamisesta laadun ja vaikuttavuuden mittaamiseen. Otetaan käyttöön yhteiset kriteerit palveluiden laadun ja kustannusten vertailtavuuden parantamiseksi sekä asiakaspalautejärjestelmät palvelujen kehittämiseksi. Palveluiden tuottamisen tapoihin on saatava entistä enemmän liikkumavaraa ja uusia hyviä toimintamalleja.
Olennaista on, että kaikkien puolueiden on helppo hyväksyä nuo esitetyt virkkeet tai teesit. Eipä tuosta edes voi päätellä, minkä puolueen esitys on kysymyksessä. Kuitenkin käytäntöihin soveltaminen ei onnistukaan. Esimerkiksi aika pitkään on ollut yksimielisyys siitä, että varhainen puuttuminen on ennakoivassa mielenterveystyössä tärkeätä. Kuitenkin käytännöissä varhainen puutuminen ilmenee nykyisin lähinnä niin, että varhaisia puuttujia puuttuu varhain. Siis yllättävän vaikeata on saada kansalaisia nykyistä varhemmin terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotoille. Tarvitaan uudenlaista käsittelyä, jossa esimerkiksi paljon vastuuta ja valtaa omaava henkilö tarvitsee terveydenhuollon ammattilaisten konsultointia. Myös syiden käsittely on nykyisin samanlaista kuin huudahduksessa ”viina se oli kaiken syy” – valitettavasti.
Kun nyt on aika löytää ratkaisuja uuteen kansansairauteemme – mielenterveyden ongelmiin, niin jo se olisi edistystä, jos tulevien vaalien ehdokkaista moni ilmoittaisi, että yrittää konkretisoida noita edellä esitettyjä teesejä ja virkkeitä.
Tässä yksi haave tanssilavan luona.