Soten ongelmat nousevat pintaan myös Pirkanmaalla
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus näyttää uusien arvioiden ja uutisten valossa huolestuttavalta. Eduskunnan antama rahoitus tulee johtamaan hyvinvointialueilla vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Ihmiset eivät saa hoitoa ja hoivaa, kun ei ole rahaa. Hoivaa kaipaavat vanhukset makaavat ambulansseissa tai sairaaloiden päivystyksissä. Missä ne sote-uudistuksen kuuluisat leveämmät hartiat nyt ovat? Suomi siirtyy kriisistä toiseen. Sotaan tai energiakriisiin emme voi vaikuttaa vain omilla päätöksillä. Sote-asiat ovat täysin kiinni meidän omista päätöksistä.
Pitkän aikavälin ongelmiin henkilöstön ja hoidon tarpeeseen, ei ole mitään ratkaisuja. Integraatioon, kuten palkkojen harmonisointiin ei ole rahoitusta. Aluevaalien alla kyllä vakuutettiin, että rahat on varattu. Yliopistosairaaloillekin valtiovalta antaa rahaa vasta vuonna 2024, 116 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että ensi vuonna yliopistosairaalan asema vaarantuu merkittävällä tavalla. Valtakunnallisesti myös pelastustoimi on noin 100 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Jos Liike Nyt yksinään voisi tehdä eduskunnassa välikysymyksen, niin tässä olisi nyt sen paikka.
Pirkanmaalle on syntymässä talousarvion mukaan ensi vuonna 63,5 miljoonan euron alijäämä ja totuus on kyllä vielä synkempi. Pirkanmaalla, kuten muillakin hyvinvointialueilla on kolme vuotta aikaa saada talous tasapainoon. Muutoskulujen hintalappu on epävarma ja tarkentuu osittain tulevana keväänä. Verrattuna nykyiseen järjestelmään, soteuudistus maksaa jo 1,3 miljardia enemmän. Lisäksi pääministeripuolue SDP on ehdottanut yli 700 miljoonan lisäystä rahoitukseen hoivavelan purkamiseksi. Tästä lisärahasta päätetään luultavimmin sitten ensi vuoden ensimmäisen lisätalousarvion yhteydessä.
Mutta. Ei auta, vaikka menokehyksiä rikottaisiinkin ja rahaa saataisiin lisää, jos ei ole tekijöitä. Neurokirurgian emeritusprofessori Juha Hernesniemi totesi hiljattain osuvasti, että sairaaloiden ainoa tehtävä on hoitaa potilaita ja ketkä hoitavat potilaita? Heitä hoitavat sairaanhoitajat ja sairaanhoitajia ei ole, koska työ ei ole palkittua. Hoitajia ei arvosteta ja arvostus tulee rahasta. Palkalla pitää voida elää. Nuorena voin todeta sen, etteivät nuoret välttämättä lähde hoitoalalle, kun tietävät ettei siitä makseta riittävästi palkkaa. Ei meillä ole koulutettavia. Eläköityneiden hoitajien houkuttelu takaisin töihin kunnon veroporkkanalla voisi ainakin olla yksi idea. On myös mietittävä, miten saisimme heidät takaisin, ketkä ovat alalta lähteneet.
Nyt kun sote-uudistus on tehty, pitää näissä raameissa pystyä parantamaan palvelua, ottamalla käyttöön alueiden parhaita käytäntöjä ja myös uskallettava kokeilla uusia kuten perhelääkärimallia. Liike Nyt on ajanut viiden yliopistosairaala-alueen mallia. Tällä hetkellä on liian monta aluetta ja uskon että vuosien varrella tulemme näkemään, että alueet huonon kannattavuuden takia joutuvat yhdistymään. Esimerkkinä Uusimaa, missä on liian monta aluetta. Erillisratkaisu on epäonnistunut, missä järjestämisvastuu kaikista muista tehtävistä kuin HUS-yhtymälle lailla säädettävistä tehtävistä on neljällä alueella Helsingin lisäksi.
Totesin viime aluevaltuuston kokouksessa, että Pirkanmaan hyvinvointialueella aivan ratkaisevassa asemassa on käydä kunnilta siirtyvät kulut kunnolla läpi, on tarkastettava mitä kunnat ilmoittavat. Toisena on, merkitä laskennallista rahoitusta varten diagnoositiedot kuntoon, siitä 80 prosenttisesti rahoituksemme tulee.