Saako vai eikö saa | Uusi Suomi Puheenvuoro
Saako naapurin tontille rakentaa, jos saa niin kuinka paljon kyseltiin entisaikoina. Nykyään kysellään, saako palkasta varastaa ja kun näköjään saa niin kuinka paljon onnistuttiin tällä kertaa viemään työntekijältä leipää ja verottajalta tuloja. Toki siinä hieman eläkemaksujakin saatiin pimitettyä. Ei se mitään nostetaan eläkeikää ja homma taas hoidossa. Tämä tuntuu olevan tämän päivän toimintatapa, siitä suuri kiitos kaikenlaisten palveluiden avaamisesta kilpailutukselle.
Kilpailutus on varmastikin hyvä asia, jos kaikki ovat samalla viivalla. Valitettava tosiasia on, että melkoisen huomattavia summia jää palkansaajalta saamatta. Ei uskalleta vaatia sitä mikä kuuluu työehtosopimuksien mukaan. Näitä saatavia sitten haetaan aina oikeusasteita myöden. On lähinnä huvittavaa seurata tiettyjen yrittäjien tarmoa ja uhoa, kun kiistetään oikeus saataviin. Kuitenkin viimeistään oikeustalon tuulikaapissa tullaan kysymään, josko voitaisiin sopia, ettei tilaaja saa tietää ja enhän minä tahallaan vaan tilitoimistossa joku sotkenut asiat.
Edellä kuvattu ei ole edes fiktiota vaan totisinta totta. Terminä kyseinen toiminta on osa työlainsäädäntöön vaadittavia muutoksia, jotka seuraavan eduskunnan tulee ottaa keskusteluun. Lievimmillään termi se on alipalkkauksen kriminalisointi, itse käytän termiä palkkavarkauden kriminalisointi. Jos työntekijä varastaa työnantajalta saa varmasti verokirjan kouraan, mutta tällä hetkellä, kun työnantaja varastaa työntekijältä hänelle kuuluvaa vastiketta tekemästään työstä, niin sekö pitäisi lakaista vain maton alle? Ja jos alkaa pilkkoa tuota palkkavarkautta, niin varastetaanko siinä myös hyvinvointivaltiolta verotuloja ja eläkemaksuja?
Tällä hetkellä puolueet esittelevät omia vaihtoehtoja leikkauksille. Mitäpä jos ensin ulosmitataan saamatta jääneet verot ja muut saamatta jääneet maksut ja sen jälkeen mietitään eläkeiän nostamista vielä hetken aikaa.
Kari Virinsalo
eduskuntavaaliehdokas (sd)