Purra kätilöi sinipunan? | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
519670.jpg
Tarjouksia:

Purra saattaa kätilöidä sinipunan

 

Iltalehti oli laskenut Ylen mielipidetutkimuksen pohjalta millainen eduskunta sen pojalta kokoontuisi. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/159b8acd-1d8a-488c-9cd2-ecac71577ef4

Helsingin Sanomat varoittelee pääkirjoituksessaan ylilevästä hallituspojasta. https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009361744.html

Iltalehden paikkajaon perusteella olisi mahdollista muodostaa, jos suppeaan pyritään, kolmen puolueen sinipunahallitus tai porvarihallitus. Kokoomus, SDP ja Keskusta tai Vihreät riittäisivät enemmistöön. Samaten Kokoomus, Perussuomalaiset ja Keskusta. Nykyhallituksen pohja onnistuu sekin, jos pohjaa lavennetaan useampaan puolueeseen. Hallitusohjelman teko kannatuksen riittävyydestä huolimatta edellyttää varmasti pientä lupausten pettämistä, joka ryhmältä.

 

Nyt puolueet ovat alkaneet julkistaa vaaliohjelmiaan. Lukuarvo ei ole kovin korkea, mutta toivottavasti ehdokkaat niihin perehtyvät, kun niiden voi olettaa kuvastavan puolueen listalle asettuneiden tavoitteita ja arvoja. Toivottavasti ehdokkaat sen paremmin kuin äänestäjätkään eivät kuvittele, että joskus tuleva hallitusohjelma olisi muuta kuin kompromissi, jossa on vai häivähdys kunkin puolueen ohjelmasta.

 

Olennaisempaa näissä vaaleissa on, että yksi puolue on useiden muiden puolueiden mielestä eristettävä ja se itse tekee kaikkensa, että sitä sietävätkin sen hylkäisivät. Porvarihallitus jos ei porvareiksi lasketa myös vihreitä voi käydä mahdottomaksi, jos perussuomalaisten asenne ei muutu.

 

Tärkein asia Suomelle tänä keväänä on päästäänkö Natoon vai jäädäänkö porstuaan. Natoon pääsy on kiinni Turkista, Unkarista ja Suomen eduskunnasta.  Tietysti parasta olisi, jos Natoon päästäisiin yhtä jalkaa Ruotsin kanssa, mutta tuskinpa kansa enää jaksaa odottaa Ruotsia, jos hyväksyntä Ankarasta ja Budapestista tulee erikseen ensin Suomelle. Voisi olla viisasta hoitaa asia eduskunnasta pois jo ennen vaaleja, kun kerran jäsenyydestä näyttää olevan laajan sorttinen yksimielisyys. Odotteluun kyllästymiseen viittaa se, että Haaviston äskeinen lipsahdus näyttää tehneen hänestä suosikin presidenttiehdokas mittauksessa.

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *