Puettavat huumevalvontalaitteet | Uusi Suomi Puheenvuoro
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on pitkään markkinoinut huumeongelmien ratkaisuksi samoja alamaailman keinoja, joilla ihmisiä pidetään huumeriippuvaisina asiakkaina, kuten buprenorfiinia reseptillä, huumeiden käyttövälineiden holtitonta jakoa ja nyt vielä huumeiden käyttötiloja.
Huumeiden käyttötilojen varjolla siis halutaan laillistaa huumausaineet.
Lainsäädäntöä pyritään muuttamaan tieteellisen näytön sijaan tunteisiin vetoavin argumentein.
Mitä jos ryhdyttäisiinkin kehittämään lainsäädäntöä soveltuvaksi puettaville huumevalvontalaitteille?
Puettavat huumevalvontalaitteet voisivat toimia toipumiskeskeisen hoidon tukena ja valvontamenetelmänä rikosseuraamusjärjestelmässä.
Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa jo nyt rangaistuksesta luopumisen huumeiden käyttörikoksissa, jos henkilö hakeutuu hoitoon.
Hoitoon sitoutuminen on onnistuneesti hyväksytty myös huumevelkoja varten tehtyjen rikosten tuomion mittaamisessa lieventämisperusteena.
Puettavat huumevalvontalaitteet voivat toimia lääkkeettömän hoidon ja toipumisen tukena.
Etelä-Korealaiset tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla huumausaineita voidaan tunnistaa päälle puettavin anturein.
Sen lisäksi, että teknologiaa käytetään päälle puettavissa huumevalvontalaitteissa, sitä voidaan käyttää myös lainvalvontaviranomaisten työssä esim. poliisissa ja tullissa.
Esimerkiksi Puettavat huumevalvontalaitteet voivat toimia myös tehokkaina seulontatyökaluina lainvalvontaviranomaisten käsissä huumekaupan torjumiseksi ja paikan päällä suoritettavien oikeuslääketieteellisten tutkimusten tukemiseksi.
Tutkijat pitävät päälle puettavien valvontalaitteiden tuloksia erittäin lupaavina.
Aiheesta löytyy useita julkaisuja.
Eiköhän se ole jo nähty, ettei huumeita ja käyttövälineitä jakamalla, huumeongelmat ole Suomessakaan saatu katoamaan, joten mitä jos investoidaan teknologiaan? Jalkapanta meillä jo on käytössä, niin tuskin huumevalvontalaitteet sen kummempia on ottaa käyttöön.