Psykiatrisen sairaalan pakkohoidon asiakasmaksut ja antipsykoottinen pitkäaikaislääkitys

0
39-10477556398d88121b86.jpg
Tarjouksia:

Miksi potilas joutuu maksamaan tahdonvastaisesta psykiatrisesta sairaalahoidosta sairaalamaksuja? Nuoruuteni alkoi mennä jo silloin pilalla, kun vuonna 2004 maksoin sairaalamaksuja psykiatrisesta pakkohoidosta noin 1500 euroa.

Vankilassa käsitykseni mukaan ei ole asiakasmaksuja, vaan vangeilla on oikeus jopa saada päivärahaa. Itse en saanut vuonna 2004 muuta kuin sairauspäivärahaa, kun olin yhteensä suljetulla osastolla hoidossa noin kolme kuukautta kolmeen kertaan ja sekin vain sen takia, kun olin epäonnistuneen lääkekokeilun uhri.

Itselläni antipsykootti Risperdal aiheutti vakavia haittavaikutuksia, jotka ilmaantuivat jo keväällä 2004 pienellä annoksella 1-2 mg Risperdalia, mutta siitä huolimatta eräs naispsykiatri määräsi Tampereella itselleni Risperdalia 5 mg vuorokaudessa.

Kärsin lopulta vaikeasta akatisiasta kesällä 2004, enkä kyennyt rauhoittumaan oikein mitenkään. Vasta elo-syyskuussa 2004 kolmannella sairaalahoitojaksolla Pitkäniemen sairaalassa huomattiin, että Risperdal ei sopinut itselleni ja se vaihdettiin Zyprexaan, joka tuskin sekään oli sopiva lääke itselleni. Vasta kun keväällä 2006 antipsykoottini vaihdettiin Abilifyyn tunsin lääkityksen olevan kohdillaan.

Nyt olen käyttänyt Abilifya kohta tosiaan jo 17 vuotta ja viimeiset 8 vuotta lääkeinjektiona neljän viikon välein. Ajoittain esiintyy edelleen tuskaisia päiviä elämässäni, enkä voi mitenkään tarkkaan tietää mikä on syynä tuskaisuuteen.

Tuskatila voi aiheutua ylenpalttisesta stressistä, sosiaalisesta kapeutumasta, heikentyneestä mielialasta tai jopa lääkityksestäkin, koska sivuvaikutuksettomia antipsykootteja ei oikeasti ole edes olemassa. Ovathan neuroleptit eli antipsykoottiset lääkkeet vahvoja aivojen reseptorisalpaajia, jolloin aivotoiminta tai hermosto vääjäämättä voi pitkäaikaislääkittynäkin olla epäbalanssissa.

Kuitenkin 1500 euroa oli itselleni iso raha vuonna 2004, vaikka eräs yrittäjäpotilastoverini kehuikin minua silloin kevät-talvella, että tällä osastolla kaksi miestä maksaa itse sairaalamaksunsa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *