Propagandaa vaiko normaalia teknistä kehitystä
Iran on ilmoittanut saavuttaneensa läpimurron ilmavalvontatutkiensa teknisessä kehityksessä. Se ilmoitti pystyvänsä havaitsemaan tutkillaan myös heikosti tutkissa näkyvät häivekoneet kuten mm. Suomen ilmavoimien hankkimat F-35 hävittäjät. Samaan hengenvetoon Iran tiedotti pystyvänsä yksilöimään jokaisen tutkasignaalia lähettävän koneen ja myös häiritsemään sellaisen elektroniikkaa sillä tasolla, että koneet joutuvat palaamaan takaisin kotikentilleen kykenemättä suoriutumaan operaatioista Iranin ilmatilassa tai sen välittömässä läheisyydessä.
Kyseessä voi olla puhtaasti propaganda, mutta on otettava huomioon myös se, että propellipäitä riittää muuallakin kuin Yhdysvalloissa ja näin ollen Iranin puolustusministeriön ilmoitus voi olla myös täysin relevantti. Ilmeisesti USA:n salaisuuksiin päästiin kuin päästiinkin käsiksi v. 2019, kun Iranin ilmapuolustus ampui Hormuzin salmen alueella alas miehittämättömän RQ-4A Global Hawk BAMS-D tiedustelukoneen, joka sisälsi nimenomaisesti tiedusteluun tarkoitettua huipputeknologiaa.
On hyvä huomioida myös se, että mitä Iran tietää, tiedetään mahdollisesti myös Venäjällä. Tietohan on kauppatavaraa siinä missä aseet ja ammukset.
Teknologista tutkimusta on myös mahdollisesti rahoitettu sekä tuettu Venäjältä että Kiinasta. Näillä molemmilla ja erityisesti Kiinalla lienee suuri tarve päästä käsiksi tähän tietoon, mikäli haaveilevat Taiwanin miehittämisestä.
Länsi menettää yhden etulyöntiaseman, jos Venäjän uusimmat hypernopeat S-500 ilmatorjuntaohjukset pystyvät aistimaan häivekoneiden liikkeet. Toki Venäjä on itsekin markkinoinut sitä, että nimenomaan S-500 järjestelmä on suunniteltu ns. häivekoneiden tuhoamista silmällä pitäen.
Mitään varmuutta siitä, näkyvätkö häivekoneet Venäjän tai Iranin tutkissa oikeasti ei tietenkään ole. Päivänselvää kuitenkin on se, että jonain päivänä ne näkyvät. Siitä pitää tekninen kehitys huolen.
Huolestuttavampaa on kuitenkin se, että vihollinen taho voisi edes teoriassa häiritä uusien koneiden järjestelmiä sillä tasolla, että ne menettäisivät operaatiokykynsä osittain tai kokonaan.
Eikö F-22 pilotit raportoineen kiinalaista ilmapalloa jahdatessaan havainneensa oman koneensa toiminnassa jotain poikkeuksellista?