Tommi_Viinikka.png
Tarjouksia:

Arvopaperin mukaan Orpon hallitus jatkanee valmisteluja Postin listaamiseksi pörssiin.

Viedäänkö Posti viimein pörssiin? – ”Listauksesta tulee rahaa ja toimintaa voi regulaation kautta ohjata” | Arvopaperi

Artikkeli on maksumuurin takana, joten otan tähän muutaman olennaisen asian:

  • Kauppalehden tietojen mukaan Postin listaaminen pörssiin on hallitusneuvotteluissa pöydällä, eikä sitä vastusta periaatetasolla yksikään Säätytalon puolueista.
  • ”Posti on tavallaan helpoin, kun listauksesta tulee rahaa ja sen toimintaa voi regulaation kautta ohjata”, kuuluu arvio.
  • Kauppalehden Ari Rajala arvioi, että Postin 59 miljoonan liiketulos voisi oikeuttaa noin 700 miljoonan yritysarvo. Kun yhtiöllä on noin 200 miljoonaa velkaa, voisi listautumishetken markkina-arvo olla 500 miljoonaa. Mikäli valtio haluaisi pitää enemmistön itsellään voisi yhtiöstä siis irrota osakemyynnin kautta vajaat 250 miljoonaa euroa.

Eurooppalaiset verrokit

Euroopan pörssinoteeratuista postiyhtiöistä Deutsche Post on omassa luokassaan. Se kuitenkin paljon enemmän kuin postiyhtiö. Deutsche Postin olennaisin osa on kuriiriyhtiö DHL. Vain 23% Deutsche Postin liikevaihdosta kertyy Saksasta. Deutsche Post tekee 94 miljardin euron liikevaihdolla 8,4 miljardia liikevoittoa.

Deutsche Postin yritysarvo on noin 70 mrd. euroa. Jos Deutsche Postin yritysaro on noin 9 x liikevoitto, en ymmärrä millä logiikalla Suomen Postin yritysarvo voisi olla yli 500 miljoonaa.

Postiyhtiöt edustavat kypsää toimialaa, ja jakavat siten anteliaasti osinkoja. Deutsche Postin osinkotuotto on 4,46%, PostNL:n 5,75%, BPostin peräti 6,44%. BPost tosin saattaa joutua puuttumaan suunnittelemaansa osingonjakoon, koska se joutunee oikeudenkäyntiin Belgian valtion kanssa, jossa valtio syyttää sitä ylilaskutuksesta tai määräävän markkina-aseman hyväksikäytöstä.

Arvopaperi ei jostain syystä käsitellyt jutussaan lainkaan yhtiötä International Distributions, joka omistaa Iso-Britannian Royal Mail -postin. Royal Mail tuo 67% konsernin liikevaihdosta. Loppu kertyy GLS (General Logistics Systems) -kuljetusyhtiöstä. International Distributions ja erityisesti Royal Mail tekevät tänä vuonna roimasti tappiota mm. laajan lakkoilun seurauksena. Yhtiö arvostetaan noin 3,4 mrd. punnan arvoiseksi (yritysarvo sisältäen velat), mikä on viime vuoden liikevoittoon nähden vain noin 5-kertainen.

Suuret rahat muista yhtiöistä

Edellä mainittuihin verrokkeihin peilattuna, Postin listautumisesta 200 euron tulovirta valtiolle voi olla turhan optimistinen arvio. Joka tapauksessa Postin listautumisesta mahdollisesti saatavat rahat olisivat pikkusummia verrattuna Nesteen osakkeeseen tai Solidiumin salkussa oleviin osakkeisiin.

Solidiumin salkun arvo on tämän päivän kursseilla 7,8 mrd. euroa ja valtion omistaman Neste-potin arvo noin 13 mrd. Risto Murto laskeskeli, että tarvittaessa noista voisi vapauttaa vaikkapa 9 mrd.

Valitettavasti 9 miljardin osakemyyntien seurauksena valtion osinkotulot laskisivat 300-400 miljoonaa joka vuosi. Myynti voisi olla ideologisessa mielessä ihan järkevää, kun ajatellaan, ettei valtion tehtävä ole harjoittaa liiketoimintaa. Mutta valtiontalouden kannalta myynti ei olisi välttämättä kannattavaa.

Etusivu – Solidium

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *