Perustuslaillisuus vaarassa Espanjassa | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
FB_IMG_1693382270772.jpg
Tarjouksia:

10.11.2023

PERUSTUSLAILLISUUS VAARASSA ESPANJASSA

Asuin Espanjassa Katalonian perustuslainvastaisen kansanäänestyksen (1.10. 2017) aikaan. Sen järjestäjät ja laittoman yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen antajat ovat saamassa armahduksen. Alunperin syyteperustaksi harkittiin jopa kapinointia (sedición). Armahduksesta olivat sopimassa Brysselissä Espanjan Demareiden eli PSOE:n kanssa Katalonian Junts -puolue. Armahduksesta vastalahjaksi Junts tukee Pedro Sánchezia pääministeriäänestyksessä.

Vielä ennen kesän vaaleja Sánchez ja PSOE olivat sitä mieltä, että ex-aluehallinnon johtajan Carles Puigdemontin tulee palata Brysselistä pakoilemasta oikeutta Espanjaan ja kohdata tekojensa seuraamukset. Tällä viikolla PSOE neuvotteli Puigdemontin kanssa Brysselissä armahduksesta.

Puigdemont voi onnitella itseään: alustava syyte kapinoinnista muutettiin vakavaan julkisten varojen väärinkäyttöön ja nyt näkymä on armahduksen mahdollisuus.

Joidenkin mukaan Espanjassa on poliittisia vankeja. On väärin väittää näin, koska nämä vangit eivät ole vankilassa poliittisten mielipiteiden takia vaan siitä syystä, että he ovat poliittisissa pyrkimyksissään rikkoneet lakia: järjestäneet laittoman kansanäänestyksen ja väärin käyttäneet vakavasti julkisia varoja sekä julistaneet itsehallinnollisen alueen itsenäiseksi vastoin Espanjan perustuslakia.

Brysselissä tehdyssä sopimuksessa käytetään termiä ”Lawfare”. Se määritellään sortohallintojen  käyttämäksi taktiikaksi, jolla estetään kansalaisyhteiskuntaa tai yksilöitä vaatimasta laillisia oikeuksiaan kansallisten tai kansainvälisten oikeusjärjestelmien kautta. Tämä on erityisen yleistä tilanteissa, joissa yksilöt ja kansalaisyhteiskunta käyttävät väkivallattomia keinoja vastustaakseen syrjintää, korruptiota, demokratian puutetta, sananvapauden rajoittamista, ihmisoikeusloukkauksia ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksia. Onko Señor Sánchez todella sitä mieltä, että Espanjan parlamentaarisessa monarkiassa on tällä tavalla loukattu Katalonian oikeuksia?

Tästä huolestuneena Espanjan oikeuslaitoksen edustajat lausuivat sopimuksen teon jälkeen:

Syyttäjien yhdistyksen enemmistö ja konservatiivinen suuntaus katsoo, että sopimus edustaa ”ennennäkemätöntä hyökkäystä oikeuslaitoksen riippumattomuutta vastaan”, kun taas riippumaton syyttäjäliitto (APIF) katsoo, että Lawfare -käsitteen käyttö merkitsee ”sietämättömän epäilyn varjon luomista” tuomareita, syyttäjiä ja valtion turvallisuusjoukkoja ja elimiä kohtaan.

On todella huolestuttavaa, että vanhassa eurooppalaisessa sivistysmaassa Espanjassa perustuslaillisuus voidaan heittää kuin lapsi pesuveden mukana poliittisten valtapyrkimysten takia.

Sami Kiiski

FM (eurooppaoikeus), MA Conflict Resolution in Peace Studies

Luokanopettaja

Espoo

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *