Perussuomalaiset – Miksi ihmeessä he haluavat kurittaa maahanmuuttopolitiikallaan juuri meitä työelämässä olevia?

0
Tarjouksia:

Kauppakamarikysely: Lähes 75 prosenttia yrityksistä kärsii työvoimapulasta – Rajoittaa merkittävästi yritysten kasvua ja liiketoimintaa (Kauppakamari 2.9.2021).

Noin siis jo vuonna 2021, jolloin Suomi oli vielä koronaviruspandemian kourissa. Suomi luopui koronarajoituksista 1. maaliskuuta 2022.

Suomalaisyritysten työvoimatilanne ei ole ainakaan parantunut vuodesta 2021. Päinvastoin. Suomen terveydenhuoltoalan työvoimapula näkyy kaikille niille suomalaisille Helsingistä Utsjoelle ja Vaasasta Ilomantsiin, jotka tarvitsevat julkisia terveyspalveluja.

Talouskasvu sakkaa, jos korjaavia toimenpiteitä [työvoimapulaan] ei tehdä vauhdilla.” totesi Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen tuossa Kauppakamarin jutussa 2.9.2021.

Ja noinhan on juuri käynyt. Suomen talouskasvu koronakriisin jälkeen ei ole yltänyt kilpailijamaittemme tasolle. Suuri kysyntä ei ole saanut taloutemme suorituskykyä iskuun. Emme ole kyenneet vastaamaan kysyntään.

Talouskasvua synnyttävissä tuotantopanoksissa rajoittavin tekijä on ollut juuri työpanos. Pääomasta ei ole ollut pulaa. Työpanoksen lisäksi raaka-aineista on toki myös ollut hieman pulaa mm. mikrosirujen suhteen, mutta tuotannossa rajoittavin tekijä on ollut juuri vähäinen tarjolla oleva työpanos.

****

Eräs lapsuuden ystäväni Pohjois-Karjalasta rakentaa junavaunuja Kainuussa eräässä tšekkiläisomisteisessa tehtaassa. Vielä on hieman matkaa eläkeikään, muttei kuitenkaan paljon.

Tapasin hänet synnyinseuduillani viimeksi joulun aikoihin.

Kyllä meidän työssä olevienkin työhyvinvointiin vaikuttaa se, ettei työpaikalla ole työvoimaa riittävästi. Toivomus kyllä olisi, että työvoimaa löytyisi helpottamaan meidän kaikkien elämistä. Ei sitä Suomesta löydy. Toivottavasti tuo rekrytointi Filippiineiltä onnistuu.

Noin hän kutakuinkin kertoi. Työvoimapula vaikuttaa siis myös työssä olevienkin hyvinvointiin. Kiire, säheltäminen, ylityöt ja asioiden jääminen hoitamatta eivät lisää työssä olevien työhyvinvointia. Tuo on ongelma etenkin niille, jotka vetävät vastuullisena jotakin työtehtävää, jonka pitäisi valmistua sovitussa ajassa, mutta siihen ei ole oikein mahdollisuuksia, kun työtä tekeviä käsiä ei ole riittävästi.

Työvoimaa pitää saada. Tulkoot vaikka Marsista, kunhan tulevat.”, kaverini jatkoi.

Transtechin Otanmäen-tehdas ei löydä osaavaa työvoimaa Suomesta – Toimitusjohtaja lataa suorat sanat maahanmuuttopolitiikasta: ”En voi ymmärtää” (Tekniikka&Talous 11.11.2021).

Tekniikka&Talous-lehden juttu jatkaa:

’Me tarvitaan ihan perusasioiden tekijöitä ja ne pitää saada äkkiä’, Transtechin toimitusjohtaja Juha Vierros sanoo.

****

Perussuomalaiset julkaisi uuden maahanmuuttopoliittisen ohjelmaohjelmansa viikko sitten tammikuun 30. päivänä (Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2023). Edellinen ohjelma oli vuodelta 2019 (Perussuomalainen maahanmuuttopolitiikka 21.1.2019).

Ohjelmien julkaisut ajoitetaan aina eduskuntavaalien alle – kuinkas muuten.

Jos vertaa noita kahta ohjelmaa, tämänvuotinen ohjelma on karmeudessa aivan järkyttävä verrattuna vuoden 2019 ohjelmaan. Miksi kummassa Perussuomalaiset ottavat nyt yhä kielteisempiä kannanottoja ennen kaikkea työperäisen maahanmuuttoon, kun Suomen työvoimapula on aivan karmealla tasolla.

Ei tuo vuoden 2019 ohjelmakaan ollut mieluisaa luettavaa Suomen taloutta pyörittäville liike-elämän toimitusjohtajille – eikä kenellekään, jotka ovat huolissaan Suomen talouden tilasta.

Nykyiseen saatavuusharkintaan on rakennettu valtavia porsaanreikiä. Esimerkiksi Uudellamaalla on oletuksena, että terveydenhoitoalan ammattilaisia, ravintolatyöntekijöitä, kotiapulaisia, siivoojia ja rakennusmiehiä ei ole saatavilla kotimaassa.” (Perussuomalainen maahanmuuttopolitiikka 21.1.2019).

Perussuomalaiset kirjoitti vuonna 2019  terveydenhoitoalan ammattilaisten, ravintolatyöntekijöiden, kotiapulaisten, siivoojien ja rakennusmiesten olevan ns. halpatyövoimaa, jota ei Suomen talouselämä eikä myöskään suomalaiset tarvitsisi ulkomailta tuotavaksi.

Tosiasia kuitenkin on esimerkiksi rakennus- ja siivousaloilla Uudellamaalla, ettei yksikään rakennus nousisi harjakorkeuteen eikä yksikään hotelli puhdistuisi ilman ulkomaista työvoimaa. Siis ilman niitä työntekijöitä,  jotka Perussuomalaiset luokittelee ulkomaiseksi halpatyövoimaksi, tulivatpa nuo työntekijät sitten EU-alueelta tai EU-alueen ulkopuolelta.

Kontrolli palautettava työperäiselle maahanmuutolle.” kirjaa puolestaan vuoden 2023 ohjelma (Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2023).

Työlupien myöntäminen ei voi tapahtua pelkästään yritysvetoisesti, koska yritykset eivät vastaa maahanmuuton negatiivisista ulkoisvaikutuksista. EU:n ulkopuolelta tulevilta työntekijöiltä on vaadittava suomalaisen mediaaniansioita vastaavia tuloja.” ohjelma jatkaa.

EU:ssa on työvoiman vapaa liikkuvuus, jota Suomenkin on noudatettava. Kun perussuomalaiset asettavat noita kummallisuusehtoja halpatyövoiman suhteen, on yksi lysti talouteen vaikuttavuuden osalta, mistä maasta työntekijä tulee.

Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa 2022 suomalaisen palkansaajan palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 2 968 euroa (Tilastokeskus 8.3.2022). Vuonna 2021 mediaanipalkka oli vielä 3 235 euroa kuukaudessa. Mediaaniansio oli puolestaan 3 314 euroa kuukaudessa. Mediaanipalkka tarkoittaa palkkasummaa, jonka puolet palkansaajista ansaitsevat enemmän ja puolet vähemmän.

Perussuomalaisten mediaanipalkkahöpötys ei kestä tarkempaa analyysia. EU-alueelta tulevan työntekijän palkaksi Perussuomalaiset sallivat vaikka 1 000 euroa kuukaudessa, mutta EU-alueen ulkopuolelta tuleville tuon suuruista palkkaa ei sallita.

EU-alueelta tuleville Perussuomalaiset ovat valmiita maksamaan sosiaalitukia niille, jotka eivät tule palkallaan toimeen, mutta EU-alueen ulkopuolta tuleville ei. Mikä tuossa määrittelyssä on pohjimmainen logiikka? Maksu on valtiolle maksu, tapahtuipa se EU-kansalaisille tai EU:n ulkopuolelta tuleville.

Oma lukunsa perussuomalaisille ovat EU:n ulkopuolelta tulevat ukrainalaiset ja heidän työllistymisensä. Pitäisikö heidänkin ansaita vähintään 3 000 euroa kuukaudessa päästäkseen työhön?

Kuinkahan moni tämänkin blogin lukijoista on sudeettisuomalaisia, jotka ansaitsevat vähemmän kuin 3 000 euroa kuukaudessa ja tuntevat olevansa ihan hyvin palkallaan toimeentuleviksi ilman valtion sosiaalitukia?

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa ei ole järjen häiventäkään työperäisen maahanmuuton osalta. Ei edes järjen hitusia.

****

Hyvinvointivaltio on sopeutettava nykyiseen väestökehitykseen.” vuoden 2023 maahanmuuttopoliittinen ohjelma kirjaa.

Mielestäni kaikkein pyöristävintä tuossa perussuomalaisten ohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan Suomen on supistettava taloudellista toimintaansa Suomen kansan itsensä kykyyn tuottaa työvoimaa. Väestökehykseen ei siis saisi puuttua maahanmuuttoon liittyvillä poliittisilla päätöksillä, vaan kaikki supistuva on otettava annettuna.

Jos suomalainen työvoima vähenee kymmenen prosenttia, on taloudellinen toimeliaisuutemme sopeuduttava myös tuohon alhaisempaan työvoimaan eikä sitä saisi korvata ulkomaisella työvoimalla.

Suomen väestökehitys. Vuonna 2023 Suomen väestömäärä on 5 545 475. Suomen väestömäärä alkaa hiipua jo 2030-luvulla. Pienenevä väestömäärä tietää pienenevää työntekijämäärää, mikä puolestaan tietää pienenevää taloudellista aktiviteettiä ja elintasoa. Tämä on, mikä on Perussuomalaisten päämäärä ilman maahanmuuttoa. Kurjistaa Suomi henkihieveriin. Lähde: vapaa lähde (PopulationPyramid.net-sivusto).

Yllä oleva kuva löytyy PopulationPyramid.net-sivustolta (PopulationPyramid.net, Finland 2023).

Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimapulaa ei siis pitäisi perussuomalaisten mukaan yrittää helpottaa ulkomaisilla sairaanhoitajilla eikä perushoitajilla. Jos suomalaisista ei löydy tarpeeksi tekemään työtä sosiaali- ja terveydenhuollon alalla eikä ulkomailta tuoda työntekijöitä alle mediaanipalkalla, niin sitten supistetaan palveluita.

Suomeen palkataan Filippiineiltä satoja sairaanhoitajia suoraan vakipaikkoihin – taustalla hoitoalan paheneva työvoimapula (Yle 4.3.2020).

Tuo onni Suomen sosiaali- ja terveydenhuollolle palkata EU-alueen ulkopuolelta loppuisi, jos Perussuomalaiset nousisivat valtaan ja onnistuisivat toteuttamaan hallituksessa omaa maahanmuuttopoliittista ohjelmaansa. Esimerkiksi sairaanhoitajan kokonaisansio oli vuonna 2021 keskimäärin 3 309 euroa kuukaudessa. Monen ulkomailta tulevan terveydenhuollon ammattilaisen kuukausipalkka sairaanhoitajanimikkeellä jää kuitenkin alle 3 000-3 300 euron.

Kun nyt suomalaisessa työelämässä suomalaiset työntekijät joutuvat kärvistelemään työelämän laatua heikentävässä työvoimapulassa, Perusuomalaisten mukaan myös sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen käyttäjien on parempi kärvistellä työvoimapulassa, olipa myöhästyneistä hoidoista seuraus ihmisten terveydelle mikä tahansa.

****

Marinin hallituksen tavoite tehdä Suomesta ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijämaa on liian kunnianhimoinen tavoite, koska sillä ei ole edes ilmaston kannalta toivottuja vaikutuksia. Sillä politiikalla ainoastaan savustetaan vastuullista suomalaista metsä- ja muuta teollisuutta Kiinaan, Indonesiaan tai jonnekin muualle, jossa saman teollisuuden ilmastovaikutuksetkin ovat huomattavasti pahemmat.” (Suomen Uutiset 31.10.2020).

Noin meinaili Jussi Halla-aho vielä reilu pari vuotta sitten. Halla-ahon mukaan Marinin hallituksen ilmastopolitiikka karkottaisi suomalaisyrityksiä ulos Suomesta eikä tuo harjoitettu ilmastopolitiikka tuottaisi edes ilmaston kannalta toivottuja vaikutuksia.

Osaisikohan Halla-aho nimetä edes yhtä yritystä, joka on jättänyt Suomen sen takia, että Suomella olisi ollut liian vaativa ilmastopolitikka?

Ettei vain olisi päinvastoin? Ettei Suomeen ole investoitu, kun Suomen ilmastopolitikassa ei ole ollut riittävästi kunnianhimoa?

Kuinkas sitten kävikään.

Green steel plant in Finland set to start production in 2026 (Balkan Green Energy News 6.1.2023).

Vapaasti suomennettuna tuo Balkan Green Energy -sivuston (kotisivut) uutinen:

Vihreä terästehdas aloittaa tuotannon Suomessa vuonna 2026.

Kyseessä olisi 1 200 työpaikalla varustettu neljän miljardin euron investointi. Terästä tullaan siis tekemään fossiilivapaasti ilman koksia ja hiiltä. Nähtäväksi jää, nouseeko tuo terästehdas Suomeen. Se ei ole vielä suinkaan varmaa.

Halla-ahon manailusta huolimatta metsäteollisuuskin voi Suomessa vielä hyvin. Metsä Group rakentaa Äänekoskelle uutta kertopuutehdasta ja kyseessä on 140 työpaikalla varustettu 200 miljoonan euron investointi. Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa puolestaan uuden biotuotetehtaan Kemiin. Investoinnin arvo on noin 1,85 miljardia euroa, joka arvoketjussaan työllistää 1 400 uutta työntekijää. Rauman mäntysahahanke on puolestaan 260 miljoonan euron suuruinen investointi. Äänekosken biotuotetehdas avattiin puolestaan vuonna 2017 ja arvoketjussa tehtaan työllisyysvaikutus on noin 2 500 henkilöä.

Enpä nyt toteaisi Halla-ahon sanoin, että Suomen metsäteollisuus olisi siirtymässä Suomen ilmastopolitiikan vuoksi Kiinaan tai Indonesiaan. Ehkäpä peräti päinvastoin.

Talous- ja elinkeinoelämä menee siis vakaasti kohti vihreää energiaa, eikä siinä hiiltä ja öljyä paljon kaivata Perussuomalaisten tapaan.

****

Perussuomalaiset on oma erikoinen tapauksensa suomalaisessa puoluekentässä. Keksitään kaikenlaista kansan pelottelemiseksi päämääränä vain saada itselle kannatusta vaalien alla. Milloin mörkö on Suomen EU-jäsenyys, milloin Suomen ilmastopolitiikka, milloin Suomen työperäinen maahanmuuttopolitiikka.

Perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka asenne työperäiseen maahanmuuttoon on ollut kielteinen. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka irtautunut työperäisen maahanmuuton vapauttamisesta. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka irtisanoutui jo viime vaalikaudella puolueiden yhteisestä ilmastosopimuksesta.

Perussuomalaiset ovat siis peräpeiliin katsova puolue, joka haikailee mennyttä maailmaa ja haikailee itselleen äänestäjäkuntaa peräkylien peräkammaripojista. ”Paluu haisevaan Impivaaraan” edesmennyt kansanedustajaehdokas Jyrki kasvi kirjoitti osuvasti perussuomalaisista näille samoille sivuille jo vuonna 2011 (Puheenvuoro 4.2.2011).

Perussuomalaisten vaaliohjelmassa maahanmuuttovastaisuus on pääteema (Yle 22.2.2019).

Noin siis neljä vuotta sitten. Perussuomalaiset uskovat, että sama ohjelma terästettynä toisi heille samanlaisen vaalimenestyksen vuonna 2023 kuin vuonna 2019.

Eipä tuo voittoa. Neljässä vuodessa tilanne on muuttunut ihan toiseksi. Toisin kuin neljä vuotta sitten, nyt suomalaiset näkevät jo konkreettisesti, mitä työvoimapula heille tuo niin omalla työpaikalla kuin vaikkapa terveydenhuollossa.

SDP ja Kokoomus ovat tyrmänneet nuo Perussuomalaisten työperäisen maahanmuuton linjaukset yksiselitteisesti (Yle 30.1.2023).

Hyvä niin.

Ei tuollaista porukkaa voi äänestää yksikään työntekijä, joka on omassa työssään kokenut henkilökohtaisesti ne ongelmat, jotka johtuvat siitä, ettei työpaikalla ole riittävästi työvoimaa. Ne tunteet työnjohtajille ja ryhmän vetäjille eivät ole miellyttäviä aamuisin, kun taas joku on sairaana ja kun sijaista ei löydy jo muutoinkin jatkuvaan työvoiman alimiehitykseen. Kuinkahan tästäkin päivästä selvitään?

****

Kevään eduskuntavaalit ratkaisevat talouskysymykset. Talouskysymyksissä on vain kaksi ratkaisevaa tekijää: valtion velkaantumiskehityksen pysyttäminen ja työperäisen maahanmuuton vapauttaminen Suomen surkean väestökehityksen seurauksena.

Puolue, joka kykenee esittämään noiden kahteen ongelmaan uskottavinta ratkaisua, voittaa vaalit.

Suuret talouspolitiikan linjat ratkaisevat, eivät lillukanvarret.

SDP ei voi voittaa vaaleja ala-arvoisen ja umpisurkean valtiontalouden tasapainotusohjelman perusteella.

Perussuomalaiset ei voi voittaa vaaleja ala-arvoisen ja umpisurkean työperäisen maahanmuutto-ohjelman perusteella.

SDP ja Perussuomalaiset eivät siis toisi valoa eikä ratkaisua Suomen heikkoon taloustilanteeseen.

Kykenisikö Kokoomus kuitenkaan voittamaan vaalit Petteri Orpon johdolla?

Tuokin näyttää heikolta. Kyse ei ole Kokoomuksen väärästä suhtautumisesta valtion velkaantumiseen ja työperäiseen maahanmuuttoon, vaan siitä, että  Kokoomuksen rivit näyttävät olevan Orpon johdolla hieman sekaisin.

Orpo on etenkin Sanna Marinin löylytettävissä. Vaalitenteistä ei löydy Orpon Kokoomukselle viimeistä silausta vaalivoitolle Marinin luomassa puristuksessa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *