Pertti Niemi pöyhäisi ajankohtaisena julkisten laitosten tarpeellisuutta ja asiantuntemuksen tasoa koskeviin seikkoihin
On kaikkien etu, että kaikki julkista tehtävää hoitavien tahojen vastuut, toimenkuvat, tehtäväalueet käydään läpi niin vastuiden kuin toimenkuvien tarkentamiseksi – kuin mahdollisten säästöjen löytämiseksikin.
Kaikkien tulee osallistua säästötalkoisiin – ”suojatyöpaikkoja” ei enää tule sallia.
Ja (vahingonkorvaus-)vastuut niille, joille ne kuuluvat lain tai perustuslain mukaan (PL 2,3 §; 124 §).
—
Vastasin Joukon Repon huoleen Pertti Niemen blogissa näin (suorat lainaukset):
Jouko, just näin. ”Suomi tuskin nyrjähtää, jos laitokset ja niiden tarpeellisuus käydään läpi tarkalla kammalla.”
—
Joukolle edelleen – koskien tätä ”perkaamista”:
Myös julkista valtaa käyttävien viranomaisten ja yksityiselle toimijalle esim. ostosopimuksella siirrettyä julkista valtaa käyttävien tahojen toimenkuvat, tehtäväalueet, toimivalta ja toimivaltasuhteet (esim. alisteiset) tulisi selkiyttää ihan meidän ”tavisten” elämää koskien.
Usein viranomainenkaan ei itse tiedä, miten nämä heillä menevät. Ja yksityiset toimijat, joille julkista valtaa on siirrettynä, sitäkään vähää niistä mitään ymmärtävät – tai haluavat ymmärtää. Esim. hyvän hallinnon ja Hallintolain takeet ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteet tuppaavat näissä yhteyksissä unohtumaan – kaikilta toimijoilta.
Muutosta asioihin hakeva – esim. kuluttaja-asemassa olevana – ei pysty näiden sekavien toimivaltasuhteiden ja tehtäväkuvien viidakossa asiaansa edistämään ja muutoksenhaut vanhenevat ”käsiin”..
Oikeuskansleri (eikä KKV) ei näitä EU-direktiivien (ilmeisiäkin!) rikkomistilanteita tai yksityisiä toimijoita, jotka käyttävät siirrettyä julkista valtaa esim. ostosopimuksella, koskevia tilanteita tutki kansalaisen jättämän kantelun kautta.
EU:n ns. sopimusehtodirektiivin sääntelemiä vakiomuotoisia sopimusehtoja ja niiden vakavia ja ilmeisiä sopimusehtopuutteitakaan ei Suomessa tutkita. Ja ne kun tulisi tutkia ”viran puolesta” – ja ilman, että muutoksenhakijan tarvitsee asiaa viedä itse tuomioistuimeen..
Vrt. esim. pikaluottojen, opintolainavähennysten [-ja -hyvitysten] (opintolaina on kuluttajaluotto!), aso-ostosopimusten, aso-käyttövastikkeiden ym. pahoin puutteelliset vakiomuotoiset sopimusehdot. Kuluttajansuojaviranomaisten ja KKV:n tulisi herätä näissä asioissa. Heillä on toimivalta – käsittääkseni..” (suoralinkki lisättynä)
—
TÄRKEÄÄ!
Kaikkien eu-jäsenmaissa asuvien ja elävien kuluttajien jokapäiväistä turvallisuutta silmällä pitäen kaikki EU:n sopimusehtodirektiivin ja Kuluttajasuojadirektiivin vastaiset, erityisesti pahoin puutteelliset kuluttaja- ja kuluttajaluottosopimusten vakiomuotoiset ja -ehtoiset, kirjalliset sopimukset tulee laatia EU:n sopimusehtodirektiivin vaatimusten mukaisiksi – ensi tilassa – ja allekirjoittaa ajantasaistetut vakiomuotoiset sopimukset kuluttaja-asemassa olevien eu-kanslaisten kanssa koko EU-alueella uudelleen.
Näinä epävarmoina maailmanaikona nämä eu-kansalaisten kuluttajaoikeudet tulee olla kunnossa ja päivitettyinä. Meidän tulee EU:ssa yhdessä puolustaa ja vahvistaa omaa sääntöpohjaista järjestelmäämme.
Meillä ei ole aikaa minkäänlaiseen sisäiseen sekasortoon ja turvattomuuteen, kun maailmalla tuulee kovaa..
Sisäinen turvallisuutemme tulee laittaa pikaisesti kuntoon ja siihen tarvitaan kaikkia eu-jäsenmaita yhdessä. Näin olemme vahvempia myös ulkoisen turvallisuuden takaamisessa.