Ostovoiman lasku | Uusi Suomi Puheenvuoro
Poliitikot näyttävät kautta linjan olevan nyt vaalien alla erityisen huolestuneita ihmisten ostovoimasta, joka on laskenut inflaation myötä ja sitä puutetta ammattiliitot nyt yrittävät korjata kovilla palkankorotuksilla, työnantajien arvion mukaan inflaation pahenemisen, kilpailukyvyn heikkenemisen ja työttömyyden kasvun kustannuksella.
Toki ostovoimaa on nyt varaa parantaa kun kilpailijamaissakin on palkkoja nostettu rutkasti, mutta kannattaako silti nostaa palkkoja?
Minun mielestäni on hyvä jos ostovoima laskee, varsinkin niiden osalta joilla on varaa ostaa ja kuluttaa enemmän kuin mitä on tarpeen.
Mielestäni yli tarpeen kulutusta on kyllä paljon, kun vähän seurailee vaikkapa nuorten touhuja, niiden kun pitää saada kaikki heti, kännykkä, asunto ja auto ei riitä, pitää saada isot asunnot, paljon kalusteita, mönkijöitä, vesiskoottereita, lumikelkkoja, moottoripyöriä jne. pitää päästä myös matkustelemaan.
Eihän ihmisen aika voi edes riittää kaikkiin niihin harrastuksiin, kun työtäkin pitäisi tehdä. Se näkyy siinä ettei oikein jakseta hoitaa puutarhaa, ei tehdä lumitöitä jne. Sen ymmärtää kyllä hyvin kun on työ, lapsia, harrastuksia, pitää matkustella, on mahdollisia parisuhdehuolia jne.
Olisi ehkä parempi jos sitä kulutusta voisi vähän hillitä.
Kulutustarvikkeet tuodaan Suomeen etupäässä ulkomailta, joten ostovoiman heikkenemisellä ei ole yhtä suurta vaikutusta työllisyyteen Suomessa kuin niissä maissa missä on enemmän kulutustarvikkeiden tuotantoa omasta tapaa.
Sitä paitsi alhaiset tai kohtuulliset palkankorotukset parantaisivat kotimaisten tuotteiden menekkiä sekä kotimaassa että ulkomailla. Palkankorotukset siis kasvattavat etupäässä tuontia, mutta palkkamaltti on eduksi kotimaiselle tuotannolle.