Onko uudessa eduskunnassa rohkeita henkilöitä?
motto: sen voi selvittää jo ennen vaaleja vaalitilaisuuksissa kysymällä ehdokkailta
Tässä kysymykset kansanedustajaehdokkaille
Kysymys 1: haluatko muuttaa työeläkeindeksiä puoliväli-indeksiksi ( 50/50 )? Nyt sovelletaan taitettua indeksiä. Sen mukaan on työeläkkeitä korotettu 27 vuoden aikana 20% palkkojen korotuksista ja 80% kuluttajaindeksistä (kun palkka ja eläkeindeksi v. 1995 = 1. V. 2021 palkkaindeksi 2,08 ja työeläkeindeksi 1,54). Tästä syystä työeläkkeet ovat jääneet jälkeen alkuperäisestä työeläkkeestä siten, että mitä kauemmin on ollut eläkkeellä, sitä köyhemmäksi on tullut. Yhä useampi pientä työeläkettä saava joutuu anomaan kansaneläkettä sen lisäksi. Ne valtio maksaa ottamalla lisää velkaa. Työeläkkeet sen sijaan maksetaan työeläkerahastojen tuotoista.
Ennen vuotta 1996 eläköityneet ovat vielä huonommassa asemassa. Vain kolmena vuonna on eläkkeiden korotus ollut palkankorotuksia paremmat tuon 27 vuoden aikana.
Kysymys 2: aiotko esittää nyt liian monta työeläkeyhtiötä päällekäisine kuluineen yhdeksi yhtiöksi KEVA:n lisäksi. Yhtä ja samaa asiaa eli työeläkekkeiden hoitamiseen riittää yksi yhtiö KELA:n tapaan. Ei työttömyyskorvausten tai asumistukien maksamiseenkaan tarvita KELAssa montaa yhtiötä. Muka kilpailun takia tarvitaan monta työeläkeyhtiötä?
Esimerkiksi kilpailusta: kolmen suurimman yhtiön (Varma, Ilmarinen ja KEVA) kilpailusta sijoitustuotot ovat (2005-2021) ovat olleet lähes yhtäsuuret – Ilmarinen = 35,4 mrd – Varma 38.7 mrd ja KEVA 43,4 mrd – KEVAlla muita paremmat. Kilpailu ei ole johtanut lainkaan parempiin sijoitustuottoihin monien työeläkeyhtiöiden ansiosta. Sitäpaitsi KEVA:n sijoitutuotot ovat ko. vuosina n. 8 miljardia suuremmat kuin kahdella suurimmalla. Eli, jos olisi ollut yksi yhtiö, rahastot olisivat kasvaneet enemmän. Sen olemme nyt menettäneet muka monien yhtiöiden kilpailun takia.
Mikä puolue tai edustaja uskaltaa ehdottaa rakennemuutosta työeläkeyhtiöiden fuusiota, jota mm. Sixten Korkman, Mikael Pentikäinen ja prof. Vesa Puttonen/ Aaalto yliopisto – hän jo vuosia sitten – ovat ehdottaneet.
Kysymys 3: aiotko pyrkiä alentamaan eläkeläisten verotusta samalla tasolle kuin vastaavasta palkkatulosta maksetaan veroa?
Eläkeläisten korkeampi verotus on jatkunut vuodesta toiseen kansanedustajien ja puolueiden lupauksista huolimatta. Uskallatko sen tämän epäkohdan korjaamista?
Työeläkkeen saajat (yli 1.5 miljoonaa): esittäkää nämä kolme kysymystä ennen vaaleja vaalitilaisuuksissa kaikkien puolueiden ehdokkaille