Onko USA jäänyt enemmistövaalijärjestelmän loukkuun?

0
IMG_5155-1024x768.jpg
Tarjouksia:

Onko USA jäänyt enemmistövaalijärjestelmän loukkuun?

Me täällä lännessä kerromme maailmalle olevamme oikeita demokratioita, koska meillä järjestetään ns. vapaita vaaleja, joihin kaikki kansalaiset ja erilaiset puolueet voivat osallistua ja joiden tulokset jopa lasketaan rehellisesti ja oikein.

Mutta tällaisiakin vaaleja voidaan järjestää kovin erilaisin säännöin. On vaaleja, joissa voi äänestää tai olla äänestämättä. Ja on vaaleja, joissa on sakon uhalla pakko äänestää niin kuin vaikkapa Australiassa ja Belgiassa.

Ja on vaaleja, joissa jokaisessa vaalipiirissä valitaan useita ehdokkaita. Ja on sitten brittiläistyyppisiä vaaleja, joissa jokaisesta vaalipiiristä valitaan vain yksi ehdokas ja joissa siis voittaja vie kaiken.

Onko Yhdysvallat jäänyt brittiläisen vaalijärjestelmän loukkuun? Australia on selvinnyt siitä joten kuten, vaikka kolmospuolue Vihreät on lähes parinkymmenen prosentin ääniosuudestaan huolimatta melkein ilman parlamenttipaikkoja.

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Iida Tikka nimittää Yhdysvaltoja murenevaksi maaksi. Kaksipuoluejärjestelmä on pilannut maan hallinnon. On vain yksi Yhdysvaltain osavaltio, jossa Demokraattien ja Republikaanien lisäksi on ollut kolmaskin jossakin määrin merkittävä puolue.

Se valtio on Minnesota, jossa asuu huomattava määrä Suomesta saapuneita siirtolaisia. On suomalaisille kunnia, että he ovat yrittäneet muuttaa Yhdysvaltain hankalaa poliittista järjestelmää.

Eihän se tietenkään ole onnistunut, koska kaikki perustuu brittiläiseen enemmistövaalitapaan, jossa voittaja ottaa kaiken, jos saa hiukankin yli 50 % äänistä.

Tällainen vaalijärjestelmä jakaa helposti kansan tuhoisella tavalla kahtia meikäläisiin ja ”noihin törkimyksiin”.

Amerikansuomalaiset lähtivät sitten 1930-luvulla Yhdysvaltain primitiivikapitalismia pakoon ”paratiisiksi” mainostettuun Neuvostoliittoon. He yrittivät myös aikoinaan muuttaa Stalinin järjestelmää. Mutta huonostihan siinäkin kävi, kovin huonosti.

ASIASANAT: Demokratia, Yhdysvaltain vaalit

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *