Olisiko jalkapallosta Lähi-Idän rauhan edistäjäksi?

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

Kuten aikaisempinakin kertoina olen aloittanut blogitekstini lyhyellä tosielämän tarinalla. Tällä kertaa kertomukseni ajoittuu ajassa pari kuukautta taaksepäin Jätkäsaareen.

Olin nimittäin tuona kyseisenä päivänä vuokrannut sähköauton ja parkkeerasin sen kerrostalon takapihalle odottamaan sillävälin, kun kävin noutamassa tavaroita erään tuttavani asunnosta.

Tullessani takaisin autolle huomasin, että minun jälkeeni ovesta asteli tutunnäköinen henkilö. Tunnistin hänet entiseksi Vihreiden kansanedustajaksi. Koska olen melko sanavalmis persoona, en epäröinyt lähestyä häntä ja esittäytyä. Esittäytymiseni jälkeen, ensimmäinen asia mitä tapahtui oli, että sain osakseni häneltä lämpimän halauksen ja kehunkin vielä!

Vaikka poliittiset näkemyksemme eivät luultavasti kaikilta osin olekaan täysin yhteneväiset, teki hänen välittömyytensä minuun suuren vaikutuksen. Harvemmin sitä on esittäymisen yhteydessä halauksia saanut.

 

Sitten muihin aiheisiin!

 

Nimittäin tänään tulee tasan kaksi vuotta siitä, kun Israel ja Marokko ennallistivat diplomaattisuhteensa. Israelin solmittua Abraham-sopimuksen Bahrainin ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien kanssa, liittyivät Marokko ja Sudan seuraavina maina mukaan. Kyseessä onkin merkittävä virstanpylväs alueen rauhanaikeiden saavuttamisen näkökulmasta, sillä arabimailla on ollut historiallisesti varsin nihkeä suhtautuminen Israeliin. Suhteiden ennallistaminen oli vahva signaali siitä, että Yhdysvallat Trumpin valtakaudella halusi ottaa vahvempaa roolia Lähi-Idän rauhan rakentamisessa. Viimepäivinä Israelin uudelleenvalittu pääministeri Benyamin Netanyahu onkin ilmaissut asian niin, että hänen strategiansa päästä myös palestiinalaisten kanssa sopuun on ensin parantaa suhteitaan (eli ennallistaa ne) muiden arabimaiden kanssa ja sen jälkeen myös Palestiinan kanssa. Israelin rauhanpolitiikan katse onkin kääntynyt seuraavaksi Saudi-Arabian suuntaan, jonka kanssa diplomaattisuhteiden solmiminen olisi Netanyahun mukaan merkittävä askel kohti rauhaa Lähi-Idässä. Tälle olisi myös yhteistä intressiä, sillä arabimailla ja Israelilla on yhteinen vihollinen nimeltään Iran.

 

Olisiko jalkapallosta Lähi-Idän suhteiden ennallistajaksi?

 

Olemme saaneet viime viikkoina seurata Qatarissa järjestettyjä jalkapallon MM-kilpailuja, joiden merkittävin iloinen yllättäjä olikin juuri aiemmin mainitsemani Marokko. Toinen melkoinen yllätys oli Saudi-Arabian voitto lohkovaiheessa maailmanmestari Argentiinasta. Seuraavat MM-kilpailut tullaan järjestämään Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Kanadassa 2026. Lähi-Idän rauhan edistämisen näkökulmasta olisi mieltä ylentävää, jos Suomessa voitaisiin selvittää mahdollisuuksia järjestää jalkapalloturnaus, johon osallistuisivat valikoidut maat Lähi-Idästä ja länsimaista. Ehdotan paikaksi Helsinkiä esimerkiksi heinäkuussa 2023. Turnaukseen voisi osallistua vaikkapa Israelin, Marokon, Yhdysvaltojen, Saudi-Arabian, Suomen ja Palestiinan jalkapallomaajoukkueet.

 

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

-Joel

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *