OL3 laitetaan jälleen tuotantokatkoon – mikä on käyttöhenkilöstön osaaminen? – Uusi Suomi Puheenvuoro

0
Tarjouksia:

Taustaa

TVO tarkasti OL3:n syöttövesipumput koekäyttöjakson aikana ja ilmoitti 18.10.2022, että kaikissa neljässä syöttövesipumpun juoksupyörässä on havaittu säröjä. Tästä seurasi koekäyttöohjelman keskeytys, joka jatkui 27.12.22 saakka. Sen jälkeen oli 11 päivän pituinen koekäyttöjakso, jos pysyin asiassa ajan tasalla. 

Nykytilanne

OL3 on siis ollut seisokissa ja koekäyttö jatkuu joskus helmikuun alkupuolella. Nyt on meneillään uusien ja kestävämpien juoksupyörien vaihto kaikkiin neljään syöttövesipumppuun. Syksyllä TVO ilmoitti, että uudet juoksupyörät saadaan vasta helmi-maaliskuun vaihteessa, joten aikataulu on nopeutunut noin kuukauden alun perin arvioidusta. Hyvä niin.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä asiasta ja ihmetellyt tätä menettelyä. Käytössä on neljä rinnakkain asennettua pumppua, joista kolme riittää täyden kapasiteetin ajoon. Prosessiteollisuudessa tällaisessa tilanteessa laitosta ei ajeta alas, vaan yksi pumppu kerrallaan tarkistetaan tai vaihdetaan. Se on aivan normaalia toimintaa missä tahansa teollisuuslaitoksessa, jos on olemassa varapumppuja käytössä. Normaalisti vaihdetaan ns. lennosta yksi pumppu kerrallaan ilman, että laitoksen kapasiteetti laskee. TVO on itse ilmoittanut, että tämä syöttövesiumppujen ongelma ei vaaranna laitoksen säteilyturvallisuutta.

Käytettävissä olevien tietojen mukaan TVO on menettänyt OL3:n tuotantoa arviolta 3-4 kuukautta. En löydä mitään teknistä syytä tähän menettelyyn. Ainoastaan yksi spekulatiivinen seikka tulee mieleeni. Onko laitos mahdollisesti vielä Arevan peukalon alla niin, että se voi sanoa viimeisen sanan, miten koeajossa menetellään, koska laitosta ei ilmeisesti ole vielä luovutettu tilaajalle? Minulle on syntynyt vahva vaikutelma, että Areva pyrkii aiheuttamaan TVO:lle maksimaaliset kustannukset, koska se itse joutuu maksamaan maksimisakot projektin myöhästymisen vuoksi. Täysin pieleen menneen projektin vuoksi Arevaa ei kukaan pidä enää vakavasti otettavana ydinvoimalaitosten toimittajana Ranskan ulkopuolella, joten heillä ei ole enää mitään hävittävää. On hyvä muistaa, että Areva ei ole julkisuudessa ottanut täyttä vastuuta myöhästymisestä, vaan laittaa ainakin osan syistä TVO:n piikkiin. Itse arvelen, että Areva arvioi pahasti pieleen Säteilyturvakeskuksen roolin tässä projektissa.

Vielä totean, että TVO tiedotus ja viestintä on toiminut tähän saakka huonosti. Myöhässä olevaa tietoa on tullut tipottain ja oleelliset tiedot jätetään kertomatta. Viestinnän perussääntö, että jos joku valittaa, niin tiedotus on jo epäonnistunut. Minulle on syntynyt ehkä osittain huonon tiedottamisen vuoksi vahva epäily TVO:n käyttöhenkilöstön osaamisesta. Ehkä TVO on niin kaukana yksityisestä sähkönkuluttajasta, että ylimmässä johdossa tällaisilla seikoilla ei ole  painoarvoa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *