Norjassa hallitusvastuussa oleva työväenpuolue ei näytä saavan äänestäjien luottamusta
Norjassa vaihtui hallitus vuoden 2021 seurauksena. Pääministerinä toiminut Erna Solberg ja hänen johtamansa Høyre -puolue (H) jäi oppositioon. Tilalle tuli pääministeriksi Jonas Gahr Støre ja hänen johtamansa Arbeiderpartiet -puolue (Ap).
Høyre vastaa Suomen kokoomusta ja Arbeiderpartiet Suomen SDP:tä.
Olen viime kuukausina seurannut hämmästyksen vallassa, miten noiden puolueiden kannatukset ovat kehittyneet. Høyren kannatus on ollut 32-35 %.n tasolla (2021 vaaleissa 20.4 %) ja Arbeiderpartietin kannatus pudonnut 15-18 %.n tasolle ((2021 vaaleissa 26,3 %).
Mitä johtopäätöksiä tuosta voi vetää. Norjan työväenpuolueella valtion kirstun vartijana on suu säkkiä myöten tiukalla eikä siellä lähdetä rahalla äänestäjiä miellyttämään. (vrt Suomi). Vastaavasti Høyren osalta muistetaan ilmeisesti hyvällä pääministeri Erna Solbergin pääministerikautta 2013-2021.
Norjassa ymäristöpuolueen ja sikäläisen keskustapuolueen kannatukset ovat 3-5 %:n seutuvilla.
****
****
Suomen eduskunta palaa tänään joulutauolta. Kukin puolue hio vielä omia vaaliohjelmiaan. Maaseudun Tulevaisuus -lehden mukaan kaksi kolmesta leikkaisi menoja veronkorotusten sijaan. Näyttää siltä, että harva puolue tuskin haluaa esittää Suomen tarvitsemaa julkisten menojen sopeutusohjelmaa . Eilen mm. PS teki mahalaskun omassa talousojelmassaan. Siitä puuttuvat euromääräiset säästönumerot ja sitä kautta konkretia pääosin kokonaan. Kehitysapu ja maahanmuutto alkaa olla kulunut levy ja se ei nyt enää riitä sopeutustoimiin.