Mitenkähän sota-akateemisuus suhtautuu siihen | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

Mitenkähän sota-akateemisuus suhtautuu siihen

Jos Putin vyöryttää satojatuhansia sotilaita niin Valko-Venäjältä kuin muistakin suunnista.

Ja lähestytään sitä kynnystä että aseiden vienti ei riitä vaan pitää viedä Ukrainaan joukkoja. Ja sodan eskaloitumisen vaara on ilmeinen ja Suomeenkin alkaa Putin vittuillessaan pudotella ohjuksia – viestillä kyljessä – te olette seuraavia.

Onkohan sota-akateemisuudella enää koko pakkaa vaan vain tyhjä korttipakkalaatikko.

Tämmöinen meidän sota-akateeminen moralisointi ei ihan oikeasti hirveästi kiinnosta kun vastassa on hirveimpiin kuuluva peto laumoineen ihmiskunnan historiassa.

Kaiken näköistä suhteettomuudentajua sitä näkeekin.

Selvää kun näyttää olevan että Putinin sakki ei pysähdy kuin voimalla. Ja sen sakin ei pidä antaa voittaa – vaikka siitä tulisi maailmansota.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009317873.html

 

Tämä tutkijan analyysi voidaan pistää samaiseen mitä tapahtuu sodan ja sen uhkan tilanteessa tutkimuskehykseen.

Ja todeta – tällaista tutkijoiden reagointia on odotettavissa – kun he pelkäävät humanismin häviävän – ja häviäähän se jos Putin voittaa – ja voittaahan se jos emme lopeta epähumaanein keinoin hänen pyrkimyksiään kun muu ei näytä tehoavan.

Ja jos emme pyri lopettamaan toimimme itse humanismin menettämisen eteen.

Etiikan ja moraalin suhde tappamiseen on sodan suhteen tämä – tappaminen on moraalisesti ja eettisesti kiellettyä – mutta se on etiikan vastaisesti sallittua jos hyökätään laittomasti tappaen toiseen maahan ja sitä vastaam pitää asein puolustautua. Se on ainoa eettinen poikkeus valtiotasolla – yksilötasolla sitä poikkeusta ei ole paitsi poliiseilla.

Siis siinä ei menetetä etiikkaa eikä humanismia.

Mutta kyllä Putinia joukkioineen pitää voida pitää petoina jotka on eliminoitava joko vangiten loppuiäkseen tai surmaten.

Siitä ei ole epäilystäkään. Ja se on syvämerkitys tässä tilanteessa ja ihmisillä on oikeus vihaansa ja sen ilmaisuun. Ja myös siihen valmistautumiseen että me kaikki minä mukaanlukien voimme joutua tarttumaan aseeseen.

Ja tämä on ainakin yritys hahmottaa sitä ilmapiirikysymystä että mitä ja miksi nyt tapahtuu.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *