maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

Ensi vuoden näkymät vaikuttavat todella synkeiltä. Lisäksi on vaikea löytää vipuvarsia, joilla kehityksen voisi edes kuvitella olevan käännettävissä pahempaan suuntaan.

Putin on jo ehtinyt kylvää aivan riittävästi kuolemaa järjettömällä sotaretkellään Ukrainassa. Ensi vuonna hän yrittää kuitenkin ohjata maansa täyteen sotatalousmoodiin samalla kun hän kiristää muuta maailmaa raaka-aineillaan ja uhittelee täysin peittelemättömästi ydinaseillaan.

Jos Putin ei onnistu ajamaan maailmaa uuteen suursotaan, hyvänä kandidaattina on Kiinan Xi Jinping lupauksineen pakottaa Taiwan Pekingin määräysvaltaan. Xi on myös haluton tuomitsemaan Putinin hyökkäystoimia Ukrainassa nähdessään, miten Putinin sota pakottaa USA:n ja Naton sitomaan resurssejaan Tyynen Meren alueen sijasta Eurooppaan. Kim Jong-un rehentelee omilla ohjuksillaan kun taas Iran jatkaa uraanin rikastamista ja varustaa Venäjää sen Ukrainan sodassa tarvitsemilla aseilla.

Jännityksen kiristyminen on ajanut koko maailman uuteen varustelukierteeseen. Seuraavan sukupolven asearsenaaleihin kuuluvat monenkertaisella äänennopeudella etenevien ja äärimmäisen vaikeasti torjuttavien superaseiden ohella muun muassa elektronisten laitteiden toiminnan lamauttavat sähkömagneettiset pulssit, biologiset aseet, kyberterrori sekä keinoälyllä ja tappavalla voimalla varustetut robotit.

Maailmantalous on jakautumassa USA:n ja Kiinan kiristyvän kauppasodan tuloksena keskenään vihamielisiin blokkeihin. Ne pyrkivät turvaamaan tarvitsemiensa teknologian ja raaka-aineiden saannin mahdollisimman tehokkaasti riippumatta niistä ympäristökuormista, joita näiden toimien seurauksena aiheutuu.

Tällaiset kehitystrendit jättävät esimerkiksi globaalien kehitysongelmien ratkomisen, ilmastonmuutoksen hillinnän ja luontokadon pysäyttämisen odottamaan aikaa parempaa. Sellaista aikaa ei tule, jos ajaudumme sitä ennen – kuten yhä todennäköisemmältä näyttää – joukkotuhoasein käytävään suursotaan.

Maailman johtavat poliitikot varmasti tietävät edessä olevat riskit. Silti esimerkiksi Kiinan Xi Jinpingin on vaikea tehdä myönnytyksiä USA:n suuntaan aikana, jolloin viimemainittu painaa päälle uusilla pakotteilla. Kansalaiset odottavat Xi:n täyttävän edes joitakin lupauksiaan koronastrategian epäonnistumisen ja maan talouskehityksen takeltelemisen jälkeen. Xi saattaa hyvin nähdä Taiwania ja länttä vastaan suuntautuvan paineen lisäämisen ja kiinalaisten kansallismielisten tunteiden lietsonnan näissä oloissa parhaana keinona oman asemansa vahvistamiseen.

Yhdysvalloissa puolestaan kongressin republikaanit ja demokraatit kilpailevat keskenään siitä, kumpi puolue omaksuu tiukemman linjan Kiinan suhteen. Myös Joe Biden laskenee, ettei hänellä ei ole varaa näyttää pehmeältä Kiinan suuntaan eikä ainakaan epäonnistua mahdollisissa neuvotteluavauksissa, jos hän haluaa päästä vielä toiselle presidenttikaudelle.

Tilanne voisi kuitenkin muuttua toiseksi, jos presidentti päättäisi luopua pyrkimästä jatkokaudelle. Tällöin hän olisi vapaampi ottamaan riskejä ja tekemään neuvottelualoitteita Kiinan suuntaan. Neuvottelujen tavoitteiksi tulisi asettaa kansainvälisen jännityksen lievittäminen ja maiden keskinäisten taloussuhteiden parantaminen.

Yhdysvallat voisi tarjota tuntuvia helpotuksia kiinalaisyrityksiä vastaan suunnattuihin kauppa- ja teknologiarajoitteisiin sillä edellytyksellä, että Kiina suostuu ottamaan etäisyyttä Putinin hallintoon ja hillitsemään Taiwania kohtaan suuntaamaansa painostusta. Maiden välille jäisi varmasti vielä monia syviä erimielisyyksiä muun muassa Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaan ja läntisten yritysten kohteluun liittyen, mutta molemmilla mailla olisi myös tavattoman paljon voitettavanaan sekä sodan uhan vähenemisen että käytännön taloudellisten hyötyjen muodossa.

Lisäksi dialogin käynnistyminen kahden johtavan supervallan välillä avaisi kokonaan uusia mahdollisuuksia myös yhteistyölle maailmanlaajuisten kehitys-, resurssi- ja ympäristöongelmien ratkomiseksi.

Lähiviikot näyttävät, löytyykö Joe Bidenistä riittävästi valtiomiehen aineksia historiallisen tilaisuuden hyödyntämiseen.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *