Leikkauskohteita etsitään kiivaasti, mutta entä uudet tulonlähteet?
Connecticut on noin 3,6 miljoonaa kansalaista käsittävä osavaltio, joka laillisti kannabiksen viihdekäytön ja myynti ensimmäisenä päivänä ylitti 350 000 dollaria. Tämä suhteutettuna Suomen väkilukuun tekisi tulot Suomessa osapuilleen 530 000 euroa. Tästä summasta arvonlisävero 24% olisi 127 000 euroa. Siis ensimmäisenä päivänä. 127 000 kertaa 365 päivää tekisi vuoden tuotoksi valtiolle 46 miljoonaa sileinä seteleinä pelkästään arvonlisäveron kautta..
Samalla laillistaminen leikkaisi ”huumejengeiltä” noin 70% niiden rahoituksesta.
Tämä 350 000 dollarin myynti koostuu aika puhtaasti kukinnon myynnistä. Jenkeissä myydään myös jos jonkinlaista thc-karkkia, -purkkaa, -öljyjä ja -pipareita, mutta näiden myynti lienee alle 10% luokkaa.
Nyt voidaan näillä arviotiedoilla kuitenkin ynnätä jonkinasteinen arvio Connecticutin kulutuksesta. Yleinen hintataso näyttää olevan noin 15 euroa/gramma.
350 000/15 on jotakuinkin 23 kiloa kukintoa päivässä. Vuodessa sitä siis tarvitaan kaupan hyllyille Connecticutissa jotakuinkin 8400 kg. Suomessa vastaava kilomäärä olisi noin 12 800 kilogrammaa.
Tämä kaikki olisi tietenkin kaikkein viisainta tuottaa kotimaassa. Mutta kuinka monta kasvia Suomeen tarvittaisiin?
Suomen rikoslaki arvio yhden kannabiskasvin tuotoksi noin 25 grammaa kolmessa kuukaudessa eli 100 grammaa vuodessa. 12 800 kg / 100 gr = 128 000 kasvia ympäri vuoden tarvitsee jo jonkin verran henkilökuntaa, eli maajusseja kasvattamaan, kuivaamaan, kynimään ja pakkaamaan. Työmäärä lienee noin 1 hlö/100 kasvia, jolloin työllistävä vaikutus olisi se 1280 henkilötyövuotta. Lisäksi vielä valvottu jakeluverkosto, kannabiskahvilat ja myyntiliikkeet.
Käytän arvion pohjana olemassa olevaa Alkon verkostoa. Alkolla on 373 myymälää sekä noin 150 myymäläverkostoa täydentävää noutopistettä. Ihan pikkukylissä Alkon ei ole kannattavaa olla eikä myöskään kannabiskahviloiden, joten arvaamme Suomeen noin 400-500 jakelupistettä, jotka työllistänevät 2-5 henkilötyövuotta per puulaaki.
Paljon menee nyt arvailujen puoleen, mutta yksi asia on selvä. Nuo kaikki edellä mainitsemani liiketoiminnot ovat toiminnassa tälläkin hetkellä. Suomessa kannabismarkkinat pyörivät jotakuinkin noilla luvuilla, mutta valtio ei saa yhtään mitään. Sen tyhjänkin saamiseen se (huumevalvonta) käyttää vuosittain 200 miljoonaa ja saa sitä kautta aikaiseksi enemmän huumekuolemia kuin missään muualla sivistyneessä maailmassa. 50 vuotta olemme estäneet kannabiksen laillistamista ja joka vuosikymmen on ilmestynyt yhä uusia ja aina vaan vaarallisempia huumausaineita, eikä yhtenäkään vuotena ongelmat ole vähentyneet. Jos luulee, että tämä tie on oikea, on väärässä.
Kannabiksen laillistamisen vastustaminen on ainoastaan puhdasta tyhmyyttä. Tyhmyyttä.
Ps. Nippelitietoa:
Maailman suurin laillinen kannabiksen tuottaja kanadalainen Aurora innostui investoimaan kannabishypen huipulla pyrkiäkseen maailman johtavaksi kannabiksen tuottajaksi tavoitteenaan 700 tonnin vuosituotannolla. Sen monien investointien joukossa on kaksi valtavaa kasvihuonetta, Aurora Sky ja Aurora Sun. Ensimmäinen on yli 7 hehtaarin kokonaisuus, joka pystyy tuottamaan lähes 100 tonnia kannabista vuodessa. Jälkimmäinen on vieläkin vaikuttavampi, sillä sen oli alun perin suunniteltu kattamaan 11 hehtaaria ja tuottamaan 150 tonnia vuodessa.
Valitettavasti Auroralle kävi kuten muillekin liian innokkaille talouskasvu-uskovaisille. Tuotanto kasvoi kulutukseen nähden, joten jälkimmäinen megalaitos jouduttiin unohtamaan.
Maailman suurin laiton viljelmä löytyi Meksikosta 2011. Alue oli noin Monacon kokoinen (120km²) ja tuotto arviolta 120 tonnia. Meksikon armeijalta meni viisi päivää polttaessaan kokonaan noin 160 miljoonan dollarin arvoisen sadon.