Lakot vauhdittavat Suomen joutumista EU:n alijääämämenettelyyn

0
Kuva-1-1024x576.jpg
Tarjouksia:

EU:n sääntöjen mukaan jäsenmaiden velka ei saisi ylittää 60 % maan bruttokansantuotteesta, eikä valtion vuotuinen budjetti saisi olla yli 3 % prosenttia alijäämäinen.

Suomen osalta tilanne on nykymenolla, että julkisen talouden alijäämä ylittää tänä ja ensi vuonna tuon 3 %:n  rajan. Velan kokonaismäärä uhkaa nousta tällä vaalikaudella 80 %:n tasolle BKT:stä. 

Alijäämämenettely tarkoittaa, että EU:n komissio ottaa tiukemman  otteen Suomen taloudesta ja vaatii toimenpiteitä  velkaantumisen ja vuosialijäämän vakauttamiseksi.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on sovittu, että  vuonna 2027 budjetin alijäämä on  korkeintaan 1 %   bruttokansantuotteesta. Julkisen talouden velka vakautetaan hallitusohjelman mukaan vaalikauden loppuun mennessä. 

**** 

 SAK:n agitoimat lakot SDP:n tuella  vauhdittavat Suomen joutumista EU:n alijäämämenettelyyn  (Linkin oikeasta yläkulmasta kielivalinta). Pääministeri Petteri  Orpon hallitus on tiukan tilanteen edessä huhtikuun kehysriihessä.

→ Huolimatta, että pääministeri Petteri Orpon hallitus otti  talouspolitiikkansa  pohjaksi valtiovarainministeriön ennen vaaleja   esittämän kahden vaalikauden ( 6 + 3 mrd )  vakautusmallin,  velanotto ei näytä vähenevän, vaan jopa kasvavan.

→ hallituksen tulevassa kehysriihessä tarvitaan lisää monen miljardin  vakauttamistoimia tulo- että menopuolella.

****

Valtiovarainministeriön pohjaehdotus valtiontalouden kehyspäätökseksi vuosille 2025—2028 on julkaistu ministeriön sivulla. Se ei sisällä vielä uusia julkista taloutta vahvistavia toimenpide-ehdotuksia, vaan muodostaa pohjan tulevalle julkisen talouden suunnitelman valmistelutyölle.

Julkisen talouden suunnitelmissa viime vuosina (löytyvät  linkin loppuosasta)  on  valtiovarainministeriön arvio budjettitalouden tasapainosta tulevina vuosina ollut eri syistä johtuen miljarditolkulla alakantissa.

Valtiovarainministeriön pohja-arvio budjettitalouden tasapainosta vuosina 2024—2028 käyvin hinnoin:

TA 2024    2025    2026   2027   2028  (mrd) 

   -11,4         -12,9     -11,5    -10,4  -10,0 

****

P.s. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on tänään TV1:ssä klo 10,05 haastateltavana. Hän toistanee  saman, mitä sanoi Kauppalehden haastattelussa: Hallituksen on tehtävä nopeita toimia, ettei Suomi joudu EU:n alijäämämenettelyyn.

Eduskunnan kyselytunnit ovat viime aikoina olleet näyte siitä,  ettei  kaikilla puolueilla ole oikea ja realistinen tilannekuva Suomen taloudesta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *