Lakkokimara vauhdittuu Satosen seminaarin alla – Tässä kaksi tärkeää kysymystä

0
Kuivaniemi_Olli_19859302.jpg
Tarjouksia:

Erimielisyyttä on nyt paitsi työnantajien ja työntekijöiden välillä myös yksityisen ja julkisen sektorin väillä sekä ammattiliittojenkin välillä.

Useiden ammattiliittojen lakkokimara vauhdittuu keskiviikon työmarkkinaseminaarin alla. Työtaisteluilla liitot vastustavat hallituksen työelämälinjauksia ja sosiaaliturvan leikkauksia.

Työministeri Arto Satonen (kok) on kutsunut työmarkkinaosapuolet keskustelemaan Suomen työmarkkinamallista seminaariin. On hyvä huomata, että kysymys mahdollisesti lakiin kirjattavasta vientimallista on vain yksi erimielisyyksien kohteista työmarkkinoilla.

Petteri Orpon (kok) hallituksen hallitusohjelman mukaan lakiin kirjattaisiin, ettei palkantarkastusten yleistä linjaa voida ylittää valtakunnansovittelijan toimistosta tai sovittelulautakunnan toimesta annettavalla sovintoehdotuksella.

Kyse on vientivetoisen työmarkkinamallin vahvistamisesta, jossa vientialat määrittävät yleistä linjaa työehtosopimusten kustannusvaikutuksen katoksi.

Toisinto vuodelta 2017?

Julkisuudessa olleiden ennakkokommenttien perusteella odotukset keskiviikon seminaarista ovat varsin laihat.

Mieleen saattaa juolahtaa vastaavaa tilanne muutaman vuoden takaa.

Tammikuussa 2017 järjestivät vientiliitot laajan keskustelutilaisuuden, johon osallistui noin 40 työmarkkinavaikuttajaa. Mukana olivat myös palvelualat ja julkinen sektori sekä keskusjärjestöjen edustus. Tapaamisessa esiteltiin vientiliittojen ajatuksia ja keskusteltiin yhdessä työmarkkinajärjestelmän kehittämisestä.

Vaikka Suomen työmarkkinamallia ruodittiin tammikuun 2017 tilaisuudessa laajalla kokoonpanolla, niin lopulta tapaamisen konkreettinen anti jäi laihaksi.

Nytkin erimielisyyttä työmarkkinamalliin liittyen on niin työnantajien ja työntekijöiden välillä, yksityisen ja julkisen sektorin välillä kuin myös esimerkiksi ammattiliittojen välillä.

SAK:n hallitus linjasi maanantaina ne periaatteet, joihin uuden työmarkkinamallin pitäisi perustua. Yksimielisesti linjaus ei kuitenkaan syntynyt.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoi Kauppalehdelle jättäneensä SAK:n hallituksen kokouksessa lausuman, jonka mukaan esillä ollut linjaus ei käy.

Näistä lähtökohdista olisi erittäin yllättävää, jos huomisen seminaarissa löytyisi joku laajempi yhteisymmärrys.

Osviittaa jatkoaskelista voidaan keskiviikkona saada monella tapaa. Esimerkiksi opettajien OAJ:n hallitus on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen keskiviikkona illalla. Viikko sitten OAJ:n valtuusto antoi ylimääräisessä kokouksessa OAJ:n hallitukselle valtuudet päättää tarvittavista järjestöllisistä toimenpiteistä rajoituksetta.

Työmarkkinakierros alkamassa ensi vuonna

Työministeri Satonen on todennut, että jos järjestöiltä löytyy yhteinen näkemys, joka varmistaa viennin avausta tukevan palkkamallin, se otetaan lainsäädäntötien rinnalla ehdottomasti huomioon.

Seminaarin annin osalta keskeisen kysymyksen voi ajatella olevan, miten työministeri Satonen seminaarin jälkeen sanoittaa jatkoaskelia. Tuleeko vielä joku prosessi, missä työmarkkinajärjestöt jollakin kokoonpanolla hakevat yhteisiä näkemyksiä vai eteneekö hallitus suorilla nuotilla lakikirjauksen kanssa.

Ainakin toistaiseksi lähtökohtana on ollut, että varsinainen lainvalmistelu käynnistyy ensi vuonna. Lainvalmistelua edeltää avoin lausuntokierros, jonka työ- ja elinkeinoministeriö on kertonut järjestävänsä seminaarin jälkeen.

Toinen olennainen kysymys on, millä aikataululla mahdolliset muutokset ovat tulossa voimaan, ja vaikuttaisivatko ne jo tulevalla työmarkkinakierroksella.

Esimerkiksi usein yleistä linjaa osaltaan määritellyt teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimus on päättymässä ensi vuoden marraskuussa. Tosin viime vuosien työmarkkinakierroksilla viennin avauksen puserrus on ollut tiukassa, ja lumi on ehtinyt usein Etelä-Suomessakin maahan ennen ratkaisujen löytymistä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *