Kyberhyökkäykset, verkkorikollisuus ja tietoturva (Tapio Frantti) | Puheenaihe 247

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:



Heitä yläpeukku, jos tykkäät videosta
⭐ Kaikki Teknologia jaksot: https://www.youtube.com/playlist?list=PLAZCEBKib2qAN_-3MdBxuE8lxcooExgS8
️ Tilaa kanava: https://www.youtube.com/puheenaihefi?sub_confirmation=1 (Ilmaista!)

Miksi tietoturvaa ei alun perin ole rakennettu kaikkiin järjestelmiin ja mitkä päämäärät ovat aikanaan ohjanneet internetin suunnittelua?

Minkälaisia kyberhyökkäyksiä eli verkkohyökkäyksiä on olemassa ja minkälaiset kyberhyökkäykset ovat yleisimpiä?

Mitä seurauksia DoS-hyökkäyksellä (denial-of-service attack) eli palvelunestohykkäyksellä on? Mitä eri motiiveja verkkohyökkäysten taustalla tyypillisesti on ja minkälaiset tahot ovat yleensä kohdennettujen hyökkäysten takana?

Miten palvelunestohyökkäys tapahtuu ja mikä on tulvahyökkäys? Kuinka pitkään palveluestohyökkäykset kestävät?

Mikä on kohdennettu hyökkäys ja miten se eroaa palvelunestohyökkäyksestä? Miten haittaohjelmia ja etukäteen hankittuja tietoja hyödynnetään kohdennetuissa hyökkäyksissä? Mitä vaikutuksia haittaohjelmilla on?

Mitä ovat backdoor- eli takaovi-ohjelmat? Miksi monissa länsimaissa 5g-verkkojen yhteydessä suhtaudutaan kriittisesti tiettyyn laitevalmistajaan?

Minkä on Pegasus ja mitä ovat zero-click haittaohjlelmat? Miksi zero-click eli klikitön hyökkäys on erittäin vaikea havaita ja miten Pegasus hyödynsi WhatsApp-sovelluksessa olevaa haavoittuvuutta?

Mitä haasteita uusien protokollien kehityksessä on tietoturvaan liittyen ja miksi toiminnallisuutta joissain tapauksissa priorisoidaan tietoturvan kustannuksella?

Millä tasolla on suomalaisten yritysten tietoturva? Mitä ovat SOC-palvelut (Security Operations Center) ja miksi pelkän virustorjuntaohjelman käyttäminen on riski yritykselle? Mikä merkitys yrityksen henkilöstön koulutuksella on tietoturvan kannalta?

Mitä luottamuksella tarkoitetaan tietoturvassa ja miksi HTTP-protokollan ja WWW:n (World Wide Web) yleistyminen aloitti epäluottamuksen aikakauden, joka on jatkunut nykypäivään? Kuinka epäluottamuksesta päästään takaisin luottamukseen?

Miksi nykyisten IoT-laitteiden (Internet of Things) tietoturva on yleisesti heikko? Millä tavoin IoT-laitteita hyödynnetään kyberhyökkäyksissä?

Millä keinoin yksittäinen käyttäjä voi suojautua verkkohyökkäyksiltä? Miksi tietokoneiden ja puhelinten ohjelmistopäivitykset ovat tärkeitä? Mitä WLAN-tukiaseman tai kotireitittimen salasanalle pitäisi tehdä ennen käytön aloittamista?

Miten valitaan hyvä salasana? Miksi salasanan pituus on salasanan tärkein ominaisuus ja kuinka pitkä salasanan tulisi olla? Mitä riskejä biometristen tunnisteiden käyttöön liittyy? Missä tilanteissa kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttö on erityisen suositeltavaa?

Millä tavalla omat tärkeät tiedostot kannattaa säilyttää ja mitä hyötyä on useamman eri pankkikortin käytöstä?

Studiossa Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Tapio Frantti. Jakso on nauhoitettu 25.4.2022.

️ Vieras
Tapio Frantti

Juontaja
Rami Kurimo: https://twitter.com/ramikurimo

Puheenaihe
Discord: https://discord.gg/7rAW72t
Instagram: https://instagram.com/puheenaihefi
Twitter: https://twitter.com/puheenaihefi
Spotify: https://spoti.fi/3xlNSgm
Apple: https://apple.co/3jfB2ey
RSS Feed: https://anchor.fm/s/91bd59c/podcast/rss

Puhemedia
Lohkoketju: https://youtube.com/lohkoketjutv
Mediskooppi: https://youtube.com/mediskooppi
Yrittäjä: https://youtube.com/yrittajaco

Tuotanto
Puhemedia 2022

#tietoturva #teknologia #puheenaihe

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *