Kouvolan pitää itse päättää kohtalostaan

0
picture-2753-d4713213e640f0d58640a8a15ebe7a06.jpg
Tarjouksia:

Kouvola on näillä näkyminen menettämässä Ratamon terveydenhuollon päivystyksen. Tilalle tarjotaan kiirevastaanottoa. Se, mitä luvattiin valtiovallan taholta jo vuosia sitten, toteutuu nyt. Uudistus, jossa palvelut katoavat ja alueemme ihmiset voivat entistä huonommin, on alkanut.

Sellaisten päivystysalueiden luominen, jotka eivät palvele asiakkaitaan, on saanut aikataulun.

Asiasta käydään nyt kiivasta keskustelua lehtien kommenttipalstoilla ja muutenkin somessa. Kuka on pestinsä hoitanut omasta mielestään mallikkaasti ja kuka ei. Poliittinen ruletti on kuitenkin aivan turhaa, kaikki ovat olleet vuorollaan asiaa hämmentämässä.

Syyttelykin on turhaa. Tosiasia on, Kouvolan tilanne ei muuttunut parempaan missään vaiheessa. Olenkin hieman hämmentynyt. Miten muka asia tuli yllätyksenä aktiivisesti politiikassa ja päätöksenteossa mukana olevalle? Askelmerkit oli kirjoitettu jo Sipilän hallituksen aikana ja Sanna Marin kipparoima hallitus antoi uudistukselle lähtölaukauksen.

Hyvinvointialueiden perustamisen yhteydessä niille ei osoitettu riittävää rahoitusta. Tämä oli tietysti tarkoituksellista ja hyvin suunnitelmallista. Nyt sitä käytetään häikäilemättömästi hyväksi hyvinvointialueita vastaan. Vedotaan hyvinvointialueiden heikkoon talouden tilaan ja vaaditaan lisää säästöjä.

En siis nosta syyttävää sormeani ministeri Kaisa Juusolle (ps). Se olisi liian yksinkertainen johtopäätös. Ei hän tätä soppaa keittänyt. Hän sai syliinsä edellisten kausien päättämättömyyden ja tekemättömät työt sekä ministeriön virkamiesten juonikkaat suunnitelmat.

Ei tätä junaa yksi ministeri pysäytä. Ministeri on helpompi vaihtaa kuin ministeriö.

Kouvolassa ja eteläisessä Kymenlaaksossa on nyt tuumaamisen paikka. Ei pelkästään Kouvolassa. Eihän tämä tähän jää, vaikka joku Kotkan keskussairaalan puolesta varmaan jo huokaisi.

Soteuudistuksen seuraavakin vaihe on jo odottamassa ministeriön työpöydällä. Pienet hyvinvointialueet pistetään lihoiksi ja liitetään suurempiin kokonaisuuksiin. Ja näissä isommissa hyvinvointialueissa on yöllinen päivystyspiste valmiina.

Se tietää kylmää kyytiä Kotkan keskussairaalalle. Mielestäni meidän ei siis pidä langeta tähän ansaan, jossa luvataan säilyttää päivystys Kotkassa. Tosiasiassa Kymenlaakson keskussairaalan alasajo on alkanut. Sen kyllä ymmärtää, jos vain haluaa.

Pidänkin tätä ministeriöiden toimintamallia lähes rikollisena. Hyvinvointialueet tekevät päätöksiä alueensa asukkaiden hyväksi ja investoivat hyvässä uskossa kansalaistensa palveluihin, mutta kaikki valuu lopulta hukkaan. Ministeriöt nollaavat ja ohittavat hyvinvointialueet säätämällä lain, joka ohjaa päätöksentekoa. On luotu nerokas oravanpyörä. Kukaan ei sitä ikään kuin ohjaa, mutta se etenee varmuudella.

Kouvolassa pitää alkaa suunnitella tulevaisuutta avoimin mielin. Kirjoitin jo aikaa sitten, että jos Kouvolan Ratamon päivystys lakkaa, niin siinä loppuu myös Kymenlaakson hyvinvointialue. Lahdesta kun löytyy laajan päivystyksen sairaala saman matkan päästä.

Ei siis kannata jäädä tuleen makaamaan, vaan alettava luomaan omaa tulevaisuutta ennen kuin uudet madonluvut lyödään pöytään. Meillä pitää olla suunnitelma siitä, mihin hyvinvointialueeseen haluamme kuulua tulevaisuudessa. Jos emme tee sitä itse, sen tekee joku muu.

En myöskään heittäisi kirvestä kaivoon siitä, etteikö tulevaisuudessa meillä olisi päivystys öiseen aikaan Kouvolassa. Mutta nyt näyttää siltä, että ensin pitää laittaa koko Suomi sekaisin ja vasta sitten alkaa ajatella. Suomi on iso maa ja se näyttää niin erilaiselta helsinkiläisen työpöydän takaa, kuin täältä maakunnasta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *