Kolme vuotta brexitin jälkeen. Miten Englannissa?

0
valopaa2.jpg
Tarjouksia:

31.1.2023 oli kulunut kolme vuotta siitä kun Englanti erosi EU:sta. Kansanäänestyksestä, jossa asiasta päättettiin on kulunut yli kuusi vuotta. Suomessa Riikka Purra on eduskuntavaalien alla ilmoittanut että Perussuomalaisen puolueen pitkän ajan tavoite on Suomen ero EU:sta. Lienee paikallaan katsoa miten ero on vaikuttanut Englannissa.

 

18.10.2022 julkaistiin Helsingin Sanomissa arvio otsikolla: Ei voi olla totta: brexit-leiri nöyrtyi ja myönsi viimein olleensa väärässä.

 

Britannian EU-eroa eli brexitiä suurella innolla ajanut The Daily Telegraph julkaisi 15.10.2022 verkkolehdessään kirjoituksen, joka myönsi brexitistä varoittaneiden olleen sittenkin oikeassa (Project Fear was right all along).

 

Lehden päätoimittajiin kuuluva Jeremy Warner kirjoittaa, että brexit-kampanjan aikoinaan lupaamasta talousvallankumouksesta ei tullut lopulta mitään. Brexit-unelma mureni. Seuraamuksia maksetaan vielä pitkään, kirjoittaa HS.

 

Englannissa konservatiivit ovat pitkään antaneet ymmärtää olevansa talousosaajapuolue niin kuin Kokoomus Suomessa. Brexitin myötä Englannin konservatiivien maine talousosaajapuolueena on ollutta ja mennyttä. Konservatiivit Englannissa ovat ajaneet aivan samanlaista talouspolitiikka, joka Kokoomus ja Perussuomalaiset Suomessa nyt ehdottavat tulevien eduskuntavaalien alla. Meillä Kokoomus yrittää edelleen kovasti väittää olevansa talousosaajapuolue. Kokemukset Englannista tästä talousosaamisesta ovat suoraan sanoen hirvittävät.

 

Finanssipolitiikkan ensimmäinen sääntö: Ei pidä yrittää antaa pysyvää finanssilahjaa jyrkästi nousevan inflaation ja korkojen, rankaisevan energiakriisin ja julkisen talouden alijäämän keskellä, lataa Warner kirjoituksessaan.

 

Nyttemmin tiedämme että Liz Truss joutui eroamaan pääministerin paikasta vain 45 päivän jälkeen. Taloudelliset realiteetit tulivat ikävästi vastaan. Punnan arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin suorastaan romahti syyskuussa 2022. Alamäki alkoi heti kansanäänestyksen jälkeen 2016.

 

14.11.2022 Bloomberg TV haastatteli Michael Saunders, Oxford Economics senior adviser. Brexit on pysyvästi vahingoittanut Englannin taloutta, Saunders sanoi haastattelussa.

 

Yksinomaan Brexitin ansiosta ruoan hinta Englannissa nousi 6% vuosina 2020-2021. Eniten sen huomaa yhteiskunnan vähävaraiset. Kylmä totuus Brexitistä käy päivä päivältä yhä selvemmäksi tavalliselle Brittiläiselle.

 

Brexitin puolesta puhujat väittivät että Englannin ero EU:sta antaisi julkisiin terveysmenoihin 350 miljoonaa puntaa lisää viikossa. (The Guardian 2.12.2022) Eron jälkeen on kuitenkin havaittu että Brexit on pahentanut lääkärinpula tietyillä aloilla Englannissa. Yksinkertaisesti siitä syystä että yli 4000 eurooppalaista lääkäriä ovat eron jälkeen päättäneet että he eivät enää tee töitä Englannissa.

 

Poiketaan sitten välillä Ruotsissa. Siellä ollaan huolestuneita siitä että kruunun arvo on valahtanut niin alas, että sitä voidaan nykyään luonnehtia roskavaluutaksi. Ruotsalaiset köyhtyvät. Aktiivisijoittaja Christer Gardell sanoo aikoinaan äänestäneensä euroa vastaan mutta nyttemmin muuttaneen mielensä (Uusi Suomi 27.1.2023). Nyt Gardell haluaa että Ruotsi liittyisi euroon.

 

Itse pidän todennäköisenä että jollei Suomi olisi aikoinaan liittynyt euroon, markka olisi tänä päivänä samanlainen roskavaluutta kuin Ruotsin kruunu.

 

Englannin kansanäänestyksessä 2016 52% äänesti eron puolesta ja 48% vastaan. Nykyään (The Guardian 31.1.2023) 57% äänestäjistä haluaa että Englanti liittyisi uudestaan EU:hun. Taitaa olla helpommin sanoa kuin tehdä sellainen.

 

Englannissa enää vain yksi viidestä on sitä mieltä että ero EU:sta on ollut onnistunut. Katumus on valtaamassa mieliä Englannissa. Se nyt ei enää paljon lohduta.

 

Guy Hands, joka on ollut konservatiivien tukija myös rahallisesti sanoo 31.1.2023 The Guardian lehdelle että Brexit on ollut täydellinen katastrofi (complete disaster) ja nippu täysiä valheita (bunch of total lies). Juttu löytyy seuraavasta:

 

https://www.theguardian.com/business/2023/jan/31/brexit-lies-tory-billionaire-guy-hands-uk-eu-economy

 

Kansainvälinen valuuttarahasto ennustaa varsin hidasta taloudellista kasvua maailmalle vuodelle 2023. Valuuttarahaston ennuste on ladattavissa osoitteesta:

 

https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2023/01/31/world-economic-outlook-update-january-2023

 

Englannin kohdalla ennustetaan kuitenkin muista suurista talousmahdeista poiketen talouden supistumista vuonna 2023.

Kannattaisi varmaan miettiä tarkkaan kenelle antaa äänensä tulevissa eduskuntavaaleissa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *