Kirkkoko tukahduttaa keskustan kehityksen | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
Tarjouksia:

Kaupunkien keskustojen elinvoima on hiipunut pikkuhiljaa.
Kyse on lähes kaikkia kaupunkeja ml. Helsinkiä koskevasta kehityksestä.
Vielä 20-30 vuotta sitten Hämeenlinnassakin oli vilkas ja elinvoimainen keskusta. Sitä ei enää ole, vaikka Hämeenlinnan väkiluku on jatkuvasti kasvanut.

Syynä on kännykät ja tietokoneet ja nettikauppa, jotka ovat syrjäyttäneet henkilökohtaisen asioinnin ja keskittäneet asioinnin muutamiin palvelupisteisiin Suomessa ja ulkomailla.
Kun keskustassa ei tarvitse asioida, vähenevät kauppojen, ravintoloiden ja muiden palvelujen asiakasvirrat,

Ydinkysymys on, miten tätä väistämätöntä kehityskulkua voidaan lieventää.
Siihen tarvitaan ympärivuotista toimintaa. Rantareitit ja kesäteatterit eivät ole ratkaisu.

Ainoa ratkaisu on keskustan asukasmäärän radikaali kasvattaminen. On saatava keskustaan niin paljon uusia asukkaita, että heidän ostovoimansa korvaa menetetyn ostovoiman.

Uusia asukkaita ei saada, jollei keskustaan, torin länsipuolelle, rakenneta korkeita, kirkkoakin korkeampia rakennuksia. Pitää panna ajattelu uusiksi.
Vain oikeasti korkeat rakennukset ovat ratkaisu. Tulijoita riittää, jos voisi asua Helsinkiin verrattuna puolella hinnalla 15-20 kerroksessa, josta hissillä pääsee autotallin ja katutasolle,

Korkea rakentaminen tulee olemaan ainoa ongelman ratkaisu monilla paikkakunnilla. Se ei kuitenkaan poista toista suurta syytä keskustojen kurjistumiseen- Vuonna 1946 säädettiin työaikalaki ja siinä maailmassa ainutlaatuinen sunnuntaipalkan 100 % korotus.

Tuolloin se saattoi olla tarpeellinen työntekijöiden suojelemiseksi, mutta nyt?
Nyt se suojelee työnteolta. Ravintoloita ja palveluita ei kannata pitää auki viikonloppuisin. Sunnuntaikorotus ei ollut yhtä kohtalokas ennen digitalisaatiota, koska vilkkaassa keskustassa riitti asiakkaita viikonloppuisinkin

On nurin kurinen tilanne, kun palvelut ovat kiinni silloin kun on aikaa ja auki silloin kun ei ole aikaa. Estääköhän työaikalaki yli vai alle 100 000 pysyvän työpaikan olemassaolon?

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *