Kirjaaminen hoitotyössä | Uusi Suomi Puheenvuoro
Aika monta juttua on tullut viime aikoina siitä kuinka lääkärin aika menee naputtaessa tietokoneella eikä potilaiden kanssa. Mutta eihän ilmiö rajoitu suinkaan vain lääkäreihin.
Vielä joku vuosi sitten elettiin aikaa nimeltä ”potilaskansio”. Siis fyysinen sellainen eikä mikään tiedosto tietokoneella. Siitä löytyi asiakkaan tiedot, lääkelistat ja sen sellaista. Sitten siihen kirjailtiin päivittäisiä tapahtumia, jos niitä oli, muinaisella välineellä nimeltä kuulakärkikynä.
Sitten Suomessakin keksittiin digi. Tähän on laitettu miljardeja, potilastietojärjestelmiin jne, ja koko homma on tietysti kämmätty liki täydellisesti.
Ideana on ollut tekemisen nykyaikaistaminen ja tehostaminen. Ensimmäisessä toki on onnistuttu ja jälkimmäisessä on käynyt päinvastoin. Potilastietojärjestelmiä on moitittu jo pitkään. Oli järjestelmä kuinka jouheva tahansa menee sen kanssa aikaa jos kirjattavaa on paljon. Ja sitä siis on. Ja sitä on sen takia kun johtajaportaat ovat visioineet mitä kaikkea järjestelmiin voisi laittaa ja ohjelmistontuottajat ovat koittaneet näitä toiveita toteuttaa.
Taustalla on myös järkeviä pointteja kuten potilasturva, -oikeus, jne. jotta asiakas voi olla tarkalleen perillä siitä miten hänen hoitonsa sujuu. Mutta rajansa kai päivittäisillä yksityiskohtaisuuksillakin.
Käytännössä siis hoitajankin työ voi olla kännykän kanssa taistelua, pitää kirjata sen miljoona juttua, jonka lisäksi / jälkeen täytyy istua tietokoneella korjaamassa ehkä joitain naputuksia tai kirjaamassa asioita jotka ei kännykällä onnistu. Jotta potilaskohtaaminen onnistuisi tulisi hoitajan työn vaatimuksiin lisätä kyky symbioosiin kännykän kanssa ja että osaa täydellisen multitaskauksen, pystyy puhumaan ja kuuntelemaan asiakasta, lukea samalla kännykästä sen miljoona riviä tietoa ja kirjaamaan kaiken tarvittavan reaaliajassa yhtä aikaa.
ratkaisu :
Ylhäältä alas mallissa tulee sutta ja sekundaa. Järjestelmiä suunnittelemassa tulisi olla ihmiset jotka niitä myös käyttävät.
Kaaos tulee vain jatkumaan ainakin lähivuodet, koska säästöjen nimeen luodaan taas lisää uusia järjestelmiä. No eivät ne ainakaan voi huonompia olla kuin vanhat?
”Tarkoituksena on palvella asiakkaita tehokkaammin esimerkiksi digitaalisten ja liikkuvien palveluiden kautta.”
Mittaus kertoo, että hoitajilla kuluu usein enemmän työaikaa kansliassa kuin potilaiden luona. Hoitajien mielestä kirjaamisvelvoitteita voisi karsia.