Kannattaako aurinkovoimaa hehkuttaa? | Uusi Suomi Puheenvuoro
Hesari uutisoi 17.5.2024 kuinka aurinkovoimalat ympäri Suomen ovat saavuttaneet riittävän kapasiteetin, että ne voivat tuottaa yksittäisinä kesäpäivinä yhtä paljon tehoa kuin yksi Olkiluodon ydinreaktori eli noin 800 MW. Artikkelin tarkoituksena on ilmeisesti hehkuttaa aurinkovoiman kannattavuutta Suomessa, mutta oleellisempi huomio on varmasti, että miksi kannattaisi rakentaa energiaa, joka tuottaa parhaimmillaankin vain pienen murto-osan ydinvoiman tuotannosta, kun nykyiset ydinvoimalat taas tuottavat teoreettisesti sähköä maksimiteholla 24/7/365 ainakin tämän vuosisadan loppuun asti. Vuosihuolloista ja ajoittaisista vikaantumisista huolimatta ydinvoiman käyttöaste Suomessa on maailman huippuluokkaa, jopa 95% vuodesta.
Aurinkovoiman ongelmana on myös valtava pinta-alan tarve, joka on siten pois kaikesta muusta. Onko todella järkeä rakentaa vaihtelevatuotantoista ”sattumasähköä”, joka vie ainakin tuhat kertaa enemmän tilaa kuin ydinvoima ja tuottaa kunnollista tehoa vain pienen osan vuodesta? Ja kun tuotanto ajoittuu juuri pienimmän kulutuksen ajoille, jää myös energiantuottajan tuotannostaan saama kate erittäin vähäiseksi. Kohta joudutaan alkaa maksamaan aurinkovoimasta takuuhintaa veronmaksajien rahoilla, jotta tuhansia neliökilometrejä paneeliviidakkoja rakentaneet ulkomaiset yhtiöt eivät ajautuisi konkurssiin. Jos jutussa mainittu 10000 MW aurinkokapasiteettia rakennettaisiin, olisi myös säätövoiman tarve valtava. Kukaan ei toistaiseksi ole esittänyt uskottavaa ratkaisua säätövoiman tuottamiseen edullisesti, puhtaasti ja luotettavasti.
Aurinkovoima, vaikka se kieltämättä edistää uusiutuvien energialähteiden monipuolistamista, kohtaa Suomessa merkittäviä haasteita johtuen maan maantieteellisestä sijainnista ja sen vaihtelevista sääolosuhteista. Verrattuna ydinvoimaan, joka tarjoaa stabiilia ja luotettavaa sähköntuotantoa ympäri vuoden, aurinkovoiman kausittainen ja ajoittainen tuotto vaatii massiivista infrastruktuuria ja tilaa, mikä tekee siitä vähemmän tehokkaan ja taloudellisen pitkän aikavälin energiaratkaisun. Näin ollen, Suomen tulisi suunnata katseensa kohti kuudennen ydinreaktorin, pienydinvoiman, toriumin ja fuusion hyödyntämistä, jotka voivat tarjota kestävää ja ympäristöystävällistä energiaa tulevaisuuden tarpeisiin jättäen aurinkovoiman maille, joilla on sille suotuisammat olosuhteet.
https://www.hs.fi/talous/art-2000010433298.html